"Skutečně zvažuji právní kroky, které mohou samozřejmě skončit až u soudu," uvedla Ptáčková Melicharová, náměstkyně pro strategie. Taie Kolaříková, která měla na starosti majetek a mezinárodní věci, považuje schválenou systemizaci za účelovou. Pokud chtěl ministr zefektivnit chod úřadu, měl podle ní začít u dvou politických náměstků. Na dotaz, zda se bude proti opatření nějak bránit, dnes řekla: "Je to pro mě čerstvá informace, musím se poradit s advokátem."

Ludvíkův předchůdce Svatopluk Němeček (ČSSD) na twitteru končícím náměstkyním poděkoval. "Bez Lenky Ptáčkové by nevznikla Národní strategie elektronického zdravotnictví a nerozjela by se reforma psychiatrie. Té práce si vážím," uvedl.

Ludvík dnes řekl, že postupuje podle služebního zákona a pouze ruší nadbytečné vedoucí pozice a odstraňuje duplicitní rozhodování u některých agend. Na ministerstvu je nyní šest míst odborných náměstků, z čehož na jeden post je vypsáno výběrové řízení, dále místa hlavní hygieničky a státního tajemníka. Podobné počty náměstků mají i jiná ministerstva - například školství má sedm odborných náměstků, ministerstvo průmyslu a obchodu osm.

Obě náměstkyně nadále zůstanou ve státní službě. Ludvík dnes novinářům řekl, že je nyní na vrchním státním úředníkovi Josefu Postráneckém, aby jim našel uplatnění. "Nejde o to, že by se někdo vyhazoval. Spíše se restrukturalizuje. V této chvíli máme dvě úřednice, které jsou asi plně kvalifikovány pro státní službu kdekoliv jinde, a bude jim, předpokládám, nabídnuta podobná pozice," řekl dnes Ludvík novinářům.

Postránecký minulý týden novinářům řekl, že změny navrhované Ludvíkem jsou podle jeho názoru v souladu se služebním zákonem. Podobně jako na ministerstvu zdravotnictví skončí jedna náměstkyně na ministerstvu zemědělství. Šéf resortu Marian Jurečka (KDU-ČSL) byl ale nespokojený s tím, jak rychle Ludvík se změnou po vstupu na ministerstvo přišel. Jurečka musel svůj návrh konzultovat několik měsíců a jeho materiál prošel i připomínkovým řízením. Minulý týden proto vláda Ludvíkův návrh odložila s tím, že má ministr předložit podrobné vysvětlení. Dnes vláda Ludvíkův návrh přijala bez připomínek.

Čtěte také: Prezident Zeman jmenoval Chvojku a Ludvíka ministry

Menší změny v materiálu minulý týden navrhovaly i jiné úřady. Například ministerstvo zahraničí chtělo navýšit počet míst na konzulátu ve Lvově a vnitro zřídit 11 postů v odboru azylové a migrační politiky. Pokud vláda návrh schválí, bude platit od ledna příštího roku.

Pod služební zákon bude od 1. ledna příštího roku spadat 70.000 úředníků. Celkem bude ve státních úřadech v Česku pracovat 77.241 lidí, což je o tisíc víc než letos. Údaj zahrnuje i pozice, na které se vztahuje zákoník práce, tedy například řidiče, uklízečky, kuchaře či politické náměstky. Na platy půjde přes 30 miliard korun, proti letošku o téměř 2,5 miliardy více.

Čtěte také: Ludvík obhájil vedení pražské ČSSD, na předsedu podpořila Sobotku