Detektiv by podle serveru měl být obviněn ze zneužití pravomoci. Právo na poskytování informací ke kauze si vyhradilo Městské statní zastupitelství v Praze. Jeho mluvčí Štěpánka Zenklová řekla, že zatím se dělají úkony vyšetřování a nelze kvůli tomu poskytnout bližší informace.

O ÚOOZ a GIBS se v posledních dnech v médiích psalo zejména v souvislosti s operací Vidkun. Kauzu údajné korupce v policejních řadách totiž vyšetřuje policie, a nikoliv GIBS, která se kriminalitou uvnitř policie zabývá. Zásah GIBS z tohoto týdne je podle vnitra standardní činností. „I Generální inspekce bezpečnostních sborů musí pracovat, a to včetně prováděných úkonů pod dozorem státního zástupce. Předpokládám, že tomu tak je i v tomto případě," uvedl dnes v tiskové zprávě ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Kauza Vidkun

Po zásahu z minulého týdne byli z trestných činů obviněni čtyři lidé: hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil, podnikatel Ivan Kyselý, náměstek ředitele olomoucké krajské policie Karel Kadlec a šéf tamní hospodářské kriminálky Radek Petrůj. Případ se zřejmě týká ovlivňování některých trestních kauz a úniků informací ze spisů, což negativně dopadlo na vyšetření případů. Podle informací, které se v minulých dnech objevily v médiích, se detektivové při vyšetřování kauzy zajímali i o vedoucího olomoucké pobočky GIBS Tomáše Uličného.

Údajně nadstandardní vazby mezi policejním náměstkem Kadlecem a podnikatelem Kyselým už před třemi lety na základě anonymu vyšetřovala olomoucká odbočka GIBS, která však případ odložila. Vysvětlení celé kauzy bude chtít po šéfovi GIBS Ivanu Bílkovi premiér Bohuslav Sobotka.

Hlavním předmětem činnosti GIBS je vyhledávat, odhalovat a vyšetřovat skutečnosti nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin, jehož pachatelem je příslušník Policie ČR, celník, příslušník Vězeňské služby, příslušník inspekce anebo zaměstnanci těchto útvarů.