Provinil se především tím, že na cizineckou policii nenahlásil, že Nováka ubytoval.

Porušil tím zákon, který říká, že všichni, kdo provozují nějaký druh ubytování, musejí každého cizího státního příslušníka řádně zaevidovat a informovat o jejich pobytu právě cizineckou policii.

Valíček nevedl domovní knihu

„Správní řízení s majitelem ubytovny již proběhlo. Zákon porušil i v tom, že nevedl domovní knihu, kam se mají ubytovaní zapisovat,“ informovala mluvčí cizinecké policie v Hradci Králové Radka Mašková. Výši pokuty ale nechtěla upřesnit. Podle informací Deníku šlo o dva tisíce korun.

Sám majitel ubytovny se nechtěl o případu bavit: „Já už se o tom s nikým bavit nebudu, už toho mám plné zuby,“ řekl do telefonu podrážděně Valíček.

Policie po zatčení Nováka prohlásila, že byl na území Česka nelegálně. Úřadům se měl vyhýbat falešnými osobními údaji. Jenže ve své výpovědi ze 7. června, kde přesně popsal, jak čin spáchal, o ničem takovém nemluvil.

Novák bydlel na ubytovně Na Valech od loňského listopadu až do neděle 4. května, kdy na ubytovnu zlákal malého Jakuba a později ho odvedl za Havlíčkův Brod, kde ho na odlehlém místě uškrtil. Novák na ubytovně nechal jeden z klíčových důkazů, a to fotoaparát s videozáznamem a fotografiemi Jakuba.