„Paní Heřmanová v pondělí přišla do jídelny a začala tam napadat vyučující. Zřejmě ošklivě, protože byli přivoláni policisté. Obavy z jejího chování měli i rodiče žáků, proto jsem to řešila i s panem starostou a velitelem městské policie. Ta začala hlídat školu. Paní Heřmanová, když je viděla, tak nic nedělala, ale jakmile odešli, tak ve středu napadla paní učitelku a pana učitele. Městská policie nás proto opět hlídá, zajistit bezpečnost pomáhá i státní policie,“ řekla Deníku v pátek ředitelka školy Jaroslava Šimková, která neskrývá obavy z dalšího chování Evy Heřmanové.

Není to totiž poprvé, co se tato žena dostala do konfliktu s pedagogy ve školách, které navštěvují její děti. Jak již Deník informoval, mimořádně agresivně se chovala i v dubnu 2010. Při jednom z útoků tehdy vykřikovala před dětmi velmi vulgární výrazy a do učitelky strčila tak, až si vrazila klíče do obličeje. Ještě razantnější útok následoval za týden v jiné škole, kde měla Heřmanová konflikt v jídelně. Tam napadla tři pedagogy, ředitelku školy a vedoucí jídelny. „S podezřením na otřes mozku jsem musela být odvezena sanitkou do nemocnice. Ten se naštěstí nepotvrdil, ale měla jsem zhmožděninu palce a podočnicového oblouku a po opadnutí otoku se ukázalo, že mám poškozené i dva zuby. Musela jsem na nich mít fixaci a nemohla jsem učit své předměty,“ popsala svá zranění u soudu jedna ze zraněných učitelek.

Soud rozhodl o ambulantní léčbě

Za útoky hrozily Heřmanové až tři roky vězení, ale soud rozhodl, že dostačující bude ambulantní ochranné léčení. „Děkuji za to, lékaře potřebuji,“ řekla tehdy soudci Heřmanová. Pomoc odborníků ale nevyhledala, a tak byla znovu potrestána. „Žena byla vloni za neplnění nařízeného léčení odsouzena k podmíněnému trestu,“ uvedl na dotaz Deníku místopředseda klatovského okresního soudu Jaromír Veselý. Zároveň potvrdil, že soud právě v těchto dnech znovu prověřuje, zda se žena léčí. Pokud ne, hrozí jí další soudní líčení a až tři roky vězení. Pobyt za mřížemi jí hrozí i za dva poslední útoky v jídelně. „Police případy šetří pro podezření ze spáchání přečinu výtržnictví, za který ženě hrozí až dvouletý nepodmíněný trest,“ informovala Dana Ladmanová z klatovské policie.

Dokud se situace nezklidní, budou městští strážníci školu hlídat. Radnice ale hledá i další řešení. „Budeme s paní ředitelkou, právníkem, policií i dalšími hledat opatření, jak zajistit bezpečný chod školy. Uděláme pro to všechno,“ slíbil horažďovický místostarosta Jan Buriánek.