Soudce Zdeněk Chalupa uznal učitelku vinou za smrt šestileté Sáry, na kterou při vycházce v prosinci 2009 spadla na hřišti kovová branka a usmrtila jí. Za ublížení na zdraví z nedbalosti dostala učitelka trest na šest měsíců s podmínečným odkladem na jeden rok. Hrozilo jí až pět let vězení.

„Je to nejmírnější možný trest. Musel jsem se řídit důrazným doporučením odvolacího soudu, který nesouhlasil s předchozím osvobozujícím verdiktem,“ řekl v odůvodnění rozsudku soudce Zdeněk Chalupa.

Ten nejprve učitelku trestním příkazem odsoudil k podmínce. Hašková se ale odvolala a v nařízeném hlavním líčení dospěl soudce Chalupa k názoru, že učitelka za smrt dívky nemůže a 10. března jí zprostil obžaloby. To se ale nelíbilo odvolacímu soudu a nařídil soudci vinu učitelky znovu posoudit.

„Učitelka mateřské školky řádně nezkontrolovala prostor, kde si děti hrály a neměla nad nimi úplnou kontrolu. Porušila několik předpisů, včetně vnitřního řádu školky,“ řekl v novém verdiktu soudce Zdeněk Chalupa.

Děti tahaly za provaz a branku převrátily

Tragédie se stala prosinci 2009. Učitelka byla na vycházce se šestnácti dětmi. Na hřišti byly kovové branky. Mezi jednou z nich a přístřeškem byl natažený provaz, za který děti tahaly, až branku převrátily. Železná konstrukce spadla šestileté dívce na hlavu.

Podle soudce Chalupy není možné, aby učitelka při vycházce s dětmi kontrolovala všechno, co na hřišti bylo, proto také učitelku v březnu osvobodil. Dnes, ale pod tlakem vyšší instance změnil názor a konstatoval, že učitelka měla lépe zkontrolovat hřiště.

„Kdyby to udělala, tak by si všimla nataženého provázku a mohla tím tragédii předejít,“ řekl soudce Chalupa.

Alena Hašková byla verdiktem zdrcena. Před, i po rozsudku plakala. U soudu dnes znovu zopakovala, že se cítí být nevinná, a smrt dívky byla podle ní nešťastná náhoda, za kterou nemůže.

„Je to neštěstí, které zasáhlo všechny kolem nás. Někdo nás ale měl varovat, že branky nejsou stabilní,“ bránila se Hašková. Ona i její obhájce si nechali pro případné další odvolání lhůtu na rozmyšlenou. Uspět ale nebude jednoduché, protože kauzu bude zřejmě posuzovat tentýž senát krajského soudu, který soudci navrhl učitelku uznat vinou.

Státní zástupkyně Milena Smetanová se práva na odvolání vzdala. Pokud bude rozsudek pravomocný, je pravděpodobné, že Alena Hašková bude muset jako učitelka ve školce skončit. Deníku to řekla ředitelka školky.

„Dnešní rozsudek vnímám tak, že jí budu muset propustit, přestože je to jedna z nejlepších učitelek, kterou jsem za svou praxi poznala,“ řekla Deníku po rozsudku ředitelka školky Hana Kněžínková.