Nápadný byl jen monokl pod jeho pravým okem. „Nevypadá jako únosce dětí," řekla jedna z přihlížejících žen, kterou upoutal zástup novinářů před soudem.

Policisté jsou si však jisti, že unesl a deset dní držel v garáži třináctiletou Janu a o tři roky staršího Daniela. Soud muže skutečně do vazby poslal. „Existují obavy, že pokud bude ponechán na svobodě, mohl by utéct nebo se skrývat, protože mu hrozí vysoký trest odnětí svobody. Dále hrozí důvodná obava, že by mohl pokračovat v trestné činnosti, pro kterou je stíhán," řekl státní zástupce Pavel Kaláb.

Sobotní rozhodnutí o vazbě je pravomocné, obviněný muž nepodal proti rozhodnutí stížnost. U soudu podle Kalába vypovídal.

Žádný začátečník

Děti měl držet ve speciálně upravené garáži nedaleko Novosedlického náměstí v Ústí nad Labem. Podle médií patří garáž muži, který byl před lety odsouzen za pokus o únos a braní rukojmí malých dětí. Okresní soud v České Lípě ho tehdy potrestal sedmi lety vězení. Tehdy třiadvacetiletý recidivista z Hejnic na Liberecku se na své zločiny vyzbrojil plynovou pistolí, nožem, pouty a slzným plynem. Na tváři měl kuklu.

Sedmileté dívky se zmocnil ve spánku v obci na Českolipsku v domě jejích rodičů. Vnikl tam zhruba hodinu po půlnoci. Chtěl dívku věznit v připraveném úkrytu a vymáhat za ni výkupné půl milionu korun. S dcerou byla v domě pouze matka. Když ji uslyšela plakat, vyběhla a dítě mu vytrhla z náručí. Pachatel si nakonec vynutil vydání 4800 korun a 100 eur. Matku připoutal k ústřednímu topení a zmizel.

V jiné obci přepadl s plynovou pistolí brzy ráno rodinný dům. Vzal si tam jako rukojmí desetiletou dívku a vyhrožoval matce únosem dítěte, pokud nedostane peníze. Žena zavolala na pomoc svého otce, pachatel se lekl, uloupil 400 korun a utekl.

Současný děsivý příběh začal 28. srpna. Dle vyjádření samotných unesených dětí únosce neznaly. Ten na ně na procházce v den únosu vytáhl zbraň, donutil nasednout do auta a odvezl do garáže, kde strávily deset dní bez denního světla ve strachu, co s nimi bude dál.

Důkladné přípravy

Garáž měl zřejmě důkladně připravenou. Podle výpovědí dětí měla za sebou troje dveře, byla odhlučněná a byla vybavená matracemi, počítačem, dětskými hrami nebo rychlovarnou konvicí. „Byla to pevnost," řekla matka uneseného Daniela, která společně se svým manželem garáž objevila. Ke garáži je měla dovést šifra v dopisu, který únosce děti nechal napsat rodičům a kde sdělují, že jsou v pořádku.

Do garáže za dětmi únosce měl pravidelně jezdit, vozil jim pití a jídlo. Někdy s nimi hrál hry, někdy vyhrožoval, že je zakope. Po vysvobození rodiči a policií podstoupili obě děti zdravotnická vyšetření, která potvrdila, že jsou v pořádku. „Po fyzické stránce ano," doplnila matka Daniela.

Muž obviněný z únosu je stejně jako Daniel z Mlékojed u Litoměřic. Přesto se s chlapcem neznal.

Jaké šifry rodiče dovedly ke garáži?Celostátní pátrání bylo ukončeno po deseti dnech, kdy byly děti nalezeny rodiči chlapce v uzavřené garáži v Ústí nad Labem, ke které je měl dovést chlapcův dopis, který mu dovolil únosce domů poslat.
Právě ve způsobu, jakým rodiče děti našli, budí největší otazníky. Šestistránkový dopis obsahoval dle rodičů řadu nesrovnalostí, ve kterých se jim povedlo nalézt šifru, která je ke garáži na Střekově dovedla. „Třeba ve větě Nic nám nechybí bylo přeškrtnuté slovo nechybí. Ve větě Jsme u kamarádů byli škrtnutí kamarádi. Pochopili jsme, že to znamená přesný opak. Že jim chybí všechno a u kamarádů nejsou. Bylo tam například špatně čitelné slovo, které začínalo na „stře…". Četli jsme střecha nebo středa, nakonec jsme přišli na to, že to bude Střekov. Hned druhý den jsme tam vyjeli a garáž jsme s manželem objevili," uvedla serveru iDNES matka chlapce.