V rámci jarního gruntování v úterý zkontrolovali bezmála čtyři stovky míst. Zaznamenali 155 nálezů, které za pomoci ochranných pomůcek bezpečně sebrali a předají k odborné likvidaci. Tentokrát našli o 92 použitých stříkaček a jehel méně než při obdobné akci na podzim.

Strážník sbírá stříkačky po narkomanech v okolí metra
Strážníci ve 30 městech budou sbírat použité jehly a stříkačky

Dětská hřiště jsou bezpečná 

Jistě je rozdíl v úklidu po létě a po zimě – aktuální zjištění nicméně vedoucí sekretariátu ředitele městské policie Irena Seifertová považuje ze velmi pozitivní trend. Lepší situace je podle jejích slov jednak výsledkem pravidelné práce strážníků, jednak přináší plody dobrá spolupráce Prahy s neziskovými organizacemi, které se této činnosti věnují. „Dětská hřiště jsou z pohledu kontaminovaného materiálu bezpečná, zdůraznila Seifertová příznivé zjištění. „Velkou zásluhu na tom mají jednotlivé městské části, která hřiště spravují," ocenila.

Zdroj: Youtube

Do akce se zapojili strážníci z celé republiky 

Loni pražští strážníci sebrali 12 617 „jehel", předloni jich bylo 16 522. Veřejnost vyzývají, aby občané na podobné nálezy s ohledem na vlastní bezpečnost sami nesahali, ale zavolali na linku 156. Městská policie je vybavena speciálními sběrnými sadami, které obsahují vše potřebné: sběrné boxy, jednorázové latexové rukavice, plastovou pinzetu, dezinfekční prostředek, hrabičky a plastový pytel.

V úterý ovšem pražští strážníci neuklízeli sami. Na jejich výzvu se do akce Jehla zapojili i kolegové z 32 měst po celé republice. Ze středních Čech se přidali strážníci v Kladně (ohlásili 19 nálezů), Mladé Boleslavi (42) a Rakovníku (8); v celé republice přinesla pražská výzva odklizení 615 věcí odhozených uživateli drog.

Ilustrační foto.
V osmi městech budou strážníci sbírat jehly po narkomanech