Zakončení bujarých oslav před půstem, které vrcholí Popeleční středou, se v Brně slaví na několika místech. V Kníničkách místní chasa obnovila tradici asi před pěti lety. Masopustní veselí, nazývané v Kníničkách ostatky, nevynechala ani letos.

„Na masopust se připravujeme už od začátku ledna. Masopustní průvod vyráží v poledne. Prochází pak celou vsí. Zveme lidi, nabízíme různé pálenky nebo koblihy a boží milosti, které sami připravíme. Lidé nám na oplátku přispívají na kapelu, která bude hrát večer, kdy se koná masopustní zábava," popsal stárek kníničské chasy, jenž průvod oragnizuje, Tomáš Keprt.

V průvodu jde asi třicítka členů chasy v kostýmech. Lidé viděli třeba vodníka, plot, Čerta a Káču nebo Smrtku.

V průvodu nechyběla ani hudba, ozýval se lidový zpěv provázený houslemi a harmonikou. Podívat se na něj přišel i Tomáš Neužil. V místní chase kdysi tradici masopustního průvodu obnovoval, dnes už se na něj chodí i s rodinou jenom dívat.

„Když jsme tradici před pěti lety zakládali, netušili jsme, že se udrží tak dlouho. Zdálo se nám, že se v Kníničkách nic neděje, a aby tady vznikla nějaká zábava, obnovili jsme tradici Ostatků. Naši rodiče zde pořádali hody i masopustní veselí, ale pak se tradiční zábava asi na dvacet let přerušila," zavzpomínal bývalý kníničský stárek.

Kromě Kníniček se o víkendu si lidé fašankovou zábavu užívali i v brněnské Otevřené zahradě nebo v Líšni. Masopust v Brně vyvrcholí průvodem a oslavami v centru města v úterý.