O zákonu jako celku hlasovala dolní komora hned třikrát. První dva verdikty, z nichž první byl zamítavý a druhý kladný, byly zpochybněny. Předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák před tím neúspěšně navrhoval odložit konečné hlasování do pátku.

Pro protikuřácký zákon hlasovali poslanci ČSSD a KDU-ČSL, z koaličního hnutí ANO ani ne třetina zákonodárců. Z opozičních TOP 09, KSČM a Úsvitu byli pro jen jednotlivci, poslanci ODS hlasovali proti.

Snaha o omezení kouření v restauracích tak dnes v dolní komoře skončila podobně jako při pokusech v minulosti. Jedinou možností, jak ji prosadit, by podle Sklenáka bylo předložit normu znovu. "Ale to samozřejmě v této situaci by byl krok s nejistým výsledkem," řekl novinářům. Ve Sněmovně ale leží i předloha poslanců ANO, která se týká pouze zákazu kouření v restauracích.

Postoj Sněmovny k vládnímu zákonu byl záporný navzdory tomu, že v dílčích hlasováních podpořila úpravu Marka Bendy (ODS), podle kterého by majitelé restaurací mohli zřizovat v těchto provozovnách oddělené prostory pro kuřáky, byť s podmínkami. Zmírnila například i navrhované restrikce pro elektronické cigarety, jiná omezení ale naopak přidala.

Benda za klub ODS konečný verdikt poslanců ocenil, odmítli podle něho další regulaci podnikání a omezení svobody. I nadále tak zůstává provozovatelům restaurací volba, zda jejich restaurace bude kuřácká, či nekuřácká. A i nadále zůstává na zákaznících, zda chtějí, či nechtějí do daného zařízení vstoupit," poznamenal poslanec ODS. Zastánci normy naopak argumentovali hlavně ochranou nekuřáků.