„V poledne by na Žermanickou přehradu měli dorazit pracovníci ministerstva vnitra, prohlédnout si objekt. Pokud to schválí, ještě týž den se lidé budou stěhovat," uvedl Kašpárek. Podle něj se původně předpokládalo, že z Karmelu už iráčtí uprchlíci zamíří přímo do soukromých bytů v Třinci. „Nicméně ta varianta padla, protože ten privátní subjekt, který nám ty byty nabízel, z dohody odstoupil. Takže jsme hledali nějaké řešení," řekl Kašpárek.

V Areálu Přístav by uprchlíci mohli být minimálně do 25 či 26. dubna. „Potom je tam snad nějaká sportovní akce, takže to musíme uvolnit. Paralelně s tím stěhováním teď řešíme ještě i byty. Pokud by se zadařilo poměrně rychle vyřešit bytovou otázku, tak bychom je stěhovali do bytů. Pokud ne, tak bychom na ty asi tři dny, kdy tam bude sportovní akce, areál uvolnili a pak se tam nastěhovali zpátky. Řešilo by se to asi nějakým výletem, můžeme je vzít do Prahy nebo Brna," řekl Kašpárek. Podle něj se diakonie lidem snaží byty hledat v regionu, nemusí jít jen o Třinec, ale například i Ostravu či Frýdek-Místek.

Vlna nevole

Před příjezdem uprchlíků se ve Smilovicích mezi některými obyvateli zvedla vlna nevole. „Byla to záležitost spíše před tím jejich příjezdem, pak jsme negativní reakce nezaznamenali. Co se týká nového působiště, tak žádné oficiální informace, že by se něco dělo, nemáme, nicméně dá se samozřejmě předpokládat, že nějaká část veřejnosti s tím nebude souhlasit," uvedl Kašpárek.

Ve skupině je 19 lidí, mezi nimi osm dětí. Podle Kašpárka jde o tři rodiny a jednoho jednotlivce. Uprchlíci pokračují ve výuce českého jazyka. „Pracují momentálně ve dvou skupinách a probíhá to tam naprosto bez problémů. V každé skupině jsou minimálně dva lektoři, kteří se jim věnují. Procvičují potřebné jazykové záležitosti," uvedl Kašpárek.

Kromě Smilovic pobývají uprchlíci také v Praze, Brně či v Okrouhlíku u Jihlavy. Projekt s rozpočtem kolem 15 milionů korun organizuje a financuje Nadační fond Generace 21 s pomocí svých partnerů a podporovatelů. Do Česka by postupně mělo přesídlit zhruba 150 iráckých křesťanů. Jejich přesídlení v loňském roce schválila vláda.