Původně policisty ze svojkovického dálničního oddělení auto zaujalo tím, že se kolem nich na 38. dálničním kilometru – zhruba poblíž Hořovic – prohnalo nepřiměřenou rychlostí.

Řidič raději zastavil sám

Pokyn k zastavení šofér nerespektoval a dupl na plyn. S blikajícími a houkajícími pronásledovateli v zádech, jichž postupně přibývalo, dojel po dálnici D5 až do metropole, přičemž místy se hnal i více než 200 kilometrovou rychlostí. Z D5 sjel na D0 – a po Pražském okruhu ujížděl až ke sjezdu na Vestec. Následně pokračoval po Kunratické spojce, což už ovšem bylo finále jeho snahy uniknout: poblíž vysokoškolských kolejí na něho čekali policisté se zastavovacími pásy.

Na jejich použití ovšem nedošlo – prchající řidič před zátarasem zastavil, připomněl v neděli Jan Daněk z ředitelství pražské policie. „Muže za volantem policisté zajistili za použití donucovacího prostředku hrozby namířenou střelnou zbraní a omezili ho na osobní svobodě," konstatoval.

Drogový test byl pozitivní

Všechny okolnosti případu zůstávají v šetření. Na první pohled se zdálo, že auto s poničenou spínací skříňkou vykazuje znaky možné krádeže – a objevilo se také podezření, že by 33letý šofér mohl být pod vlivem návykové látky. Protože na rozdíl od dechové zkoušky drogový test opravdu vyšel pozitivně – hlásil přítomnost amfetaminu a metamfetaminu – došlo i na lékařské vyšetření spojené s odběrem krve a moči.

Mimo jiné i na ja jeho výsledcích bude záviset další postup. Muž, kterému policisté na místě zadrželi řidičský průkaz, je prozatím podezřelý ze spáchání přestupku – podle Daňkových slov ovšem nelze vyloučit překvalifikování skutku na trestný čin.

Čtěte také: Střet vlaku s autem v pražské Liboci si vyžádal těžké zranění