Tragická událost se stala 9. října 2008 kolem 23:10 v pražské restauraci Monarch po křtu a autogramiádě knihy tehdejšího předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Ďuričko a Kočka mladší se tehdy dostali do roztržky, při které Kočka mladší podnikatele nejméně jednou udeřil do obličeje. Ďuričko pak vytáhl od pasu zbraň, namířil na svého protivníka a třikrát na něho vystřelil.

Návrh na povolení obnovy řízení opřel o nově vypracované znalecké posudky ze soudního lékařství a psychiatrie. Podle Ďurička prokazují, že jednal v nutné obraně, protože čelil napadení a ocitl se přitom v „prostorové pasti" spolu se svou těhotnou partnerkou. Ďuričko se domnívá, že měl být souzen za ublížení na zdraví, nikoliv za vraždu.

Podle Ústavního soudu znalecké posudky nemohou změnit původní závěry ohledně okolností zranění, motivace činu ani věrohodnosti Ďurička. „Ani závěry znalců z oboru psychiatrie a psychologie, týkající se osobnosti stěžovatele, nelze hodnotit jako nové skutečnosti či důkazy, neboť se zásadně neliší od původních zjištění soudu a nemohou mít vliv na výrok o vině či trestu," stojí v usnesení.

Pražské soudy o návrhu na obnovu rozhodovaly už loni. Ústavní soud stížnost vyřešil v polovině května bez veřejného jednání. Jako soudce zpravodaj se pod usnesení podepsal Jan Musil.

Nadále trvá soudní spor Ďurička s někdejší přítelkyní Kočky mladšího. Žena se domáhá desetimilionového odškodnění pro sebe a své dvě děti.