Na webových stránkách jsou sebrána cenná osobní svědectví lidí, kteří v zemích Varšavské smlouvy protestovali proti okupaci Československa v roce 1968. Jsou tu k dispozici medailonky a výpovědi těch, kteří našli odvahu vystoupit proti vládám svých zemí - SSSR, Polska, NDR, Maďarska a Bulharska. "Nebyl jich velký počet, ale tím větší museli mít odvahu. Česká veřejnost o nich stále ví poměrně málo," uvedl Ryjáček.

Dokumentaci zahraničních protestů proti okupaci v roce 1968 se ÚSTR věnuje od svého založení. "Výsledkem jsou nejenom výstavy a publikace, ale také to, že účastníci protestů přijíždějí na návštěvu Česka. Například nedávno se podařilo zaznamenat rozhovory se dvěma u nás dosud neznámými protestujícími z Lotyška - Aldisem Cilinskisem a Ivanem Jachimovičem," uvedl mluvčí.
Aldis Cilinskis bude od 19. srpna pobývat v Praze a v den 45. výročí srpnové okupace vystoupí v 19 hodin na besedě v Knihovně Václava Havla v Řetězové ulici 7 v Praze 1.

ÚSTR byl založen v roce 2007. Jedná se o ústav zabývající se dějinami obou totalitních režimů, tedy komunistického a nacistického, které v Československu ve 20. století byly. Prvním ředitelem byl historik Pavel Žáček.