Na seznamu nebezpečných zemí by měly být takové země, o jejichž osvobození od vízové povinnosti rozhodla EU proti vůli ČR, uvádějí poslanci v důvodové zprávě. „Pokud EU schválí bezvisový styk pro Turecko a obdobné státy, měla by vláda vyhlásit seznam nebezpečných zemí. Občané nebezpečných zemí by svůj pohyb měli hlásit na ohlašovnách a ČR tak bude mít o nich lepší přehled," stojí v důvodové zprávě.

Sněmovna letos v březnu odmítla zavedení bezvízového styku s Tureckem, jak vyplývá z dohody mezi EU a touto zemí ohledně migrace. Úsvit tehdy neprosadil, aby Sněmovna odmítla dohodu s Tureckem jako celek kvůli tomu, že je bezpečnostním rizikem pro Česko. Poslanci zamítli také návrh tohoto klubu, podle kterého měla dolní komora vyslovit nesouhlas s oživením procesu vstupu Turecka do unie, se systémem výměny imigrantů mezi EU a Tureckem a s vyplácením peněz Turecku z českého rozpočtu.

I když poslanci Úsvitu nazvali svoji předlohu jako návrh zákona, jde o novelu již existujícího zákona o pobytu cizinců. Poukazují na to, že v roce 2007 schválil Parlament zákon o stabilizaci veřejných rozpočtů, který také novelizoval desítky existujících zákonů. Poslanecký návrh dostane nejprve k projednání vláda, poté by se jím měla zabývat Sněmovna. Zatím není jasné, kdy se k jeho projednání dostane. Řada opozičních návrhů leží ve Sněmovně bez projednání už delší čas.