Předseda hnutí Tomio Okamura sdělil, že Černoch získal ve volbě osm hlasů, tedy těsnou většinu ve čtrnáctičlenném klubu. „Fiala zůstává v klubu, počítáme s ním na jiné úkoly," dodal. Podle Okamury poslanecký klub na prvním jednání v novém roce vyjádřil přání, aby celé vedení klubu požádalo znovu o důvěru. „U nás to probíhá tak, že celé vedení klubu dá funkce k dispozici, včetně Černocha a Adama, přednesli své vize a pak se hlasovalo," popsal Okamura.

Podle informací serveru Novinky.cz, který na věc upozornil, bylo jedním z důvodů Fialova odvolání to, že jednal za zády poslanců a uzavíral dohody, o kterých nikdo z poslanců nevěděl. Dalším důvodem byla jeho účast na jednání rozpočtového výboru či příklon ke sloučení se Stranou práv občanů. To Okamura odmítl. „Slučování s nikým neplánujeme, to tam (na jednání klubu) vůbec nepadlo," řekl.

Fiala se stal předsedou poslaneckého klubu hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury v listopadu 2013. V letech 1998 až 2012 byl členem ODS, ve volbách 2010 kandidoval v Olomouckém kraji jako dvojka kandidátky ODS a na rozdíl od lídra Ivana Langera se tehdy do Sněmovny dostal. Fiala byl mezi takzvanými rebely ODS, kteří nehlasovali pro vládní balíček daňových změn. V říjnu 2012 členství v ODS ukončil a do konce volebního období působil jako nezařazený poslanec. V roce 2013 vstoupil do Úsvitu.

Poslanecký klub Úsvitu má 14 členů, z toho dvě ženy.