Výše psané se naštěstí neděje pravidelně, úředníci ale čas od času skutečně „zažívají" své.

„S výroky pronášenými osobně nebo urážkami a výhrůžkami zaslanými například e-mailem se úředníci státní správy setkávají stále častěji," komentuje mluvčí havířovského magistrátu Jana Dybová.

Jak doplňuje její karvinská kolegyně Šárka Swiderová, většinou jde o jednorázové návaly zloby a vzteku. Úředníci ale mají i své pravidelné zuřivce.

„Na sociálním odboru znají paní, která po úřednících plive. Naštěstí je tam skleněná přepážka. Měli jsme i výhrůžky nožem či fyzickou likvidací. K fyzickému napadení dochází výjimečně, ale také už jsme se s ním setkali," říká mluvčí magistrátu v Karviné.

Také v Bohumíně si čas od času užívají své a některé klienty dokázali uklidnit až přivolaní strážníci.

„Například klienti vyhrožovali úředníkovi fyzickou likvidací člena rodiny nebo jednoho z úředníků napadli pěstmi," uvádí mluvčí bohumínské radnice Lucie Kolková.

Jak se shodují jednotlivé úřady a magistráty Karvinska, nejvíce to odnášejí úředníci na odděleních poplatků a pohledávek, sociálních odborech, právních odborech, úředníci, kteří řeší přestupky a ukládají za ně sankce, své si ale užívají i sekretářky vedení radnic, lidé na tzv. Czech POINT či na recepcích úřadů.

Havířovský magistrát zvyšuje zabezpečení. Mluvčí města Jana Dybová ukazuje, jak si zaměstnanci otevírají dveře radnice.
Magistrát zvyšuje zabezpečení radniční budovy

ZA ZÁKONY ALE ÚŘEDNÍCI NEMOHOU

Úředníci přitom mnohdy čelí útokům i za věci, za které oni sami nijak nemohou a nemohou je ani při nejlepší vůli ovlivnit. Nejsou to totiž úředníci měst, kdo vymýšlí a zavádí do praxe zákony. Jsou to ale úředníci měst, kdo pak podle daných zákonů musí postupovat.

Jak z toho ven? Města sice mohou agresivním lidem udělovat například pořádkové pokuty. Nevhodné chování ale často předvádějí lidé, u kterých je ukládání pokut zbytečné.

Úředníci těch nejvíce exponovaných pracovišť jsou často napojeni na signalizační zařízení městských policií, úřady se snaží jejich pracoviště vybavovat například alespoň skleněnými přepážkami a dalšími ochrannými prvky.

Zaměstnanci úřadů pak také procházejí příslušnými školeními, jak se v rizikových situacích chovat a jak s danými klienty jednat, některé úřady dokonce své zaměstnance začali vyslat i na kurzy sebeobrany.

Zasedání havířovských zastupitelů.
Náměstek primátorky napadl původ poslance Okamury a nazval ho lhářem a darebákem