První pracovní den tohoto týdne opět ukázal, jak je na tom hlavní město špatně s automobilovou dopravou. Potom, co minulý týden řidiči doslova trpěli na Jižní spojce v kilometrových kolonách, jejich problémy pokračovali i v pondělí.

Zavřená Veletržní ulice v Praze 7 způsobila dlouhé kolony hned na několika místech hlavního města.

„Víkend byl klidný, ale dnes se potvrdily naše obavy. Provoz byl výrazně silnější,“ informovala pražská policejní mluvčí Eva Miklíková. Zahlcená byla například ulice Pod Kaštany, Korunovační, Milady Horákové či Štefánikův most, Letenský tunel a Nábřeží Kapitána Jaroše.

Ještě dva tři dny

Problémy policie očekává ještě v následujících zhruba dvou dnech, a tak má neustále v pohotovosti posádku s vozidlem, které má za úkol co nejrychleji řešit případné nehody či jiné potíže. „Tím chceme předejít možnému kolapsu dopravy,“ řekl Pavel Švrčula, šéf pražské dopravní policie.

„Když někde začne nějaká zásadní uzavírka, trvá dva až tři dny, než se provoz částečně uklidní a řidiči si najdou ty nejvýhodnější trasy,“ doplnil radní pro dopravu Radovan Šteiner (ODS). (luk)

Obyvatelé si stěžují

Frekventovaná silnice, po níž denně projede na 25 tisíc aut, bude uzavřena do 20. srpna. „Pro individuální automobilovou dopravu je uzavřen úsek mezi třídou Dukelských hrdinů a Letenským náměstím. Důvodem je rekonstrukce inženýrských sítí,“ informoval mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf.

Sobota i neděle byla ve Veletržní ulici ještě relativně klidná. Lidé trávili víkend mimo Prahu a nenastal běžný dopravní ruch pracovního dne. Přesto obyvatelé Letné, Veletržní a okolí rozhodně nadšeni nejsou.

„Je to hrozné,“ postěžovala si Milena Mančařová. „Od tunelu se nedá odbočit doprava do Veletržní a musí se to celé objíždět. Jako by nestačil problém s tramvajemi, které jezdí jen tři. U Sparty se dělá tunel Blanka a dopravních problémů je u nás víc než dost. Chápu, že prázdniny jsou pro podobné rekonstrukce nejvhodnější, ale měli asi počkat, než se dokončí tunel, a teprve pak rozkopat Veletržní,“ soudí.

"Tady bych se zbláznil"

„Objízdných tras bude hned několik a všechny budou samozřejmě vyznačené přímo na místě. Přesto lze v prvních dvou až třech dnech očekávat komplikace, než si řidiči najdou nejvýhodnější cestu,“ sdělil radní pro dopravu Radovan Šteiner (ODS).

Na Letné jsme v neděli zastihli řidiče ve starší škodovce s brněnskou značkou. Vyptával se kolemjdoucích, jak se dostat do Heřmanovy ulice, ale protože objízdné trasy fungují teprve krátce, nikdo mu nedokázal poradit. „Jen projíždím a chtěl jsem navštívit známého. Praha je ale rozkopaná jako před třiceti lety, tak to asi zabalím a pojedu domů, tady bych se z toho zbláznil,“ rozohnil se starší muž.

Výměna parovodů

Uzavírka je nutná. Místem vede parovod, který zásobuje teplem Holešovice a Letnou. Jeho stav je kritický a jeho rekonstrukci nelze odkládat. „Studie ČVUT a dalších odborných institucí prokázaly, že oprava je nevyhnutelná,“ řekl náměstek primátora Rudolf Blažek (ODS). „Kdybychom tak neučinili, mohlo by se stát, že v zimě dojde k havárii a o teplo přijdou na dlouhou dobu obyvatelé Holešovic a Letné. O opravě budeme informovat pomocí letáků ve schránkách,“ navázal starosta Prahy 7 Marek Ječmének (ODS).

Automobilový provoz má být sice obnoven do 20. srpna, ale práce ve Veletržní ulici potrvají až do 18. září.

LUKÁŠ MAREK, VÍT ŘEZÁČ