"Tak vzácná je proto, že jde o druhé vydání. Po světě jsou známy pouze dva kusy, ten první se dražil asi před 20 lety v Německu, kde jej tehdy koupil Čechoameričan," řekl serveru Martin Klim, majitel firmy, která aukci uspořádala.

Druhý kus se nedávno objevil na Slovensku. "Původní majitel ji koupil v zahraničí, kde ji údajně objevil v nějaké lokální aukci na internetu a vydražil za 600 korun. Prodejci nevěděli, že jde o vzácné druhé vydání. Až když si bankovku dovezl domů, zjistil, že je to o hodně vzácnější kus," doplnil Klim.

V zemi, kde bankovku před více než 70 lety vytiskli, také zřejmě skončí. Kupec, který nabídl 2,9 milionu korun, do Brna přicestoval ze Slovenska. I s desetiprocentním poplatkem aukční síni celkově zaplatí 3,3 milionu korun.

Filatelie Klim v Brně pořádá sálové aukce každého půl roku. Podle Klima jsou podobné sumy za bankovky výjimečné. "Na jaře se akorát vydražila za jeden milion sto tisíc korun česká pětistovka z roku 1919," řekl serveru.

Podle odborníků je hlavním kritériem při určování ceny bankovky její vzácnost. V tuzemsku patří k nejvzácnějším dochovaným bankovkám československá pětitisícovka z roku 1919. Nyní je známo 32 exemplářů a majitel si za ni klidně může říct třeba i milion korun.