Nezvládají hlavně praktické jízdy. „Dlouhodobý průměr je takový, že při praktických zkouškách neuspěje šedesát procent lidí,“ podotkl mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

I podle vedoucího brněnské autoškoly Pelikán Romana Provazníka mají lidé největší problém s jízdami. „Napoprvé u nás zkoušku udělá jen každý třetí. Není to ale tím, že by neuměli jezdit, nebo že bychom je to nebyli schopní naučit. Nedokáží zkrátka prodat, co se naučili. Problém mají zejména s pohybem po cestách a s přednostmi v jízdě. U závěrečné zkoušky je to pak mnohem horší, protože je ovládne stres,“ vysvětlil.

Jakub Kornfeil se prohání na svém oblíbeném jetsurfu.
Volno jihomoravských motocyklistů: surfování a jízda po Balkáně

„Někteří nedokáží ovládnout ani sami sebe, natož auto.“vedoucí brněnské autoškoly Pelikán Roman Provazník

Například s parkováním podle něj překvapivě začínající řidiči větší problémy nemají, protože se mu instruktoři více věnují.

Napodruhé už dle jeho zkušeností jízdy zvládne přes šedesát procent žáků. „Jsou ale i takoví, kteří by řidičák neměli dostat vůbec. I přes naše doporučení se však nehodlají vzdát. Někteří z nich nedokáží ovládnout ani sami sebe, natož auto,“ podotkl Provazník.

Zvládnout autoškolu mladým lidem od června pomáhá projekt studentů brněnské Masarykovy univerzity. Na stránkách www.riditbrno.cz autoři nabízí rady i mapu klíčových tras a náročnějších míst. „Díky videím dopravní situace mohou vidět jinak než v učebnicích nebo testech,“ uvedla za autory projektu Tereza Pojezná.

Kapitán Josef Chládek.
Jednou jsme nechtíc utopili rudl alkoholu, říká kapitán brněnské lodi Stuttgart