Nepokoje podle Rendlové dnes kolem poledne vyvolali dva občané Nigérie, kteří zahájili vzpouru proti policii. Přidalo se k nim dalších 13 cizinců. "Zabarikádovali se v místnosti. Když je odsud chtěla policie vyvést, tak začali házet nábytek," popsala situaci mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Požár v areálu liberecké Severochemy.
VIDEO: Černý dým nad Libercem. Hoří v areálu Severochemy na Františkově

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ještě před ukončením zákroku vzpouru odsoudil. Následky by podle něj měli nést ti, kdo nepokoje rozpoutali. "Takovéto chování nebudeme v žádném případě trpět. Doufám, že policie problém v krátké době vyřeší," sdělil ČTK Chovanec.

Záchytné zařízení pro cizince na Plzeňsku má kapacitu 200 míst. Podle aktuálních údajů ministerstva vnitra tam k dnešní půlnoci bylo umístěno 56 cizinců.

Ilustrační foto.
Starosta Mělníka řídil opilý. Auto "zaparkoval" do zdi radnice

Areál Balková je v provozu od listopadu 2016, kdy do něj dorazila padesátka běženců ze severočeských Drahonic. S nimi do Balkové dorazilo na šedesát zaměstnanců zařízení. Areál se předtím déle než rok připravoval na svoji novou úlohu.

Zařízení v Balkové, která spadá pod obec Tis u Blatna, má kapacitu 210 lidí a nachází se na rozhraní Plzeňského, Karlovarského a Ústeckého kraje. Vzniklo na místě stejnojmenné vísky vylidněné po válce a v roce 1989 začínalo jako škola v přírodě. Šest let nato se změnilo v policejní střední školu, která vydržela dva roky, od roku 1998 do roku 2005 v Balkové bylo záchytné zařízení pro cizince, poté ji policisté využívali jako výcvikové středisko.

Restaurace Centrum
Při volbě restaurace nejdůležitější kvalita jídla. Na značce piva nezáleží