„Ztratíte-li se v lékové politice, pomůžeme vám najít cestu k cíli," upřesnila motto projektu. „Ztracených" lidí je podle ní dost, nejen pacientů, ale i lékařů. Léková politika je regulovaná kvůli bezpečí pacientů i účinnosti léčby, důležitý je i dopad na finance pojišťoven.

V Česku jsou portály, kde pacienti řadu informacích o lécích najdou, například web Státního ústavu pro kontrolu léčiv www.olecich.cz či www.znamsveleky.cz, který mají farmaceutické fir­my.

Nový projekt by měl podle Plechaté jít dál. Do měsíce spustí spolu s lékovým ústavem e-poradnu, kde bude na konkrétní dotazy odpovídat klinický farmaceut. Dá doporučení, jak upravit spektrum užívaných léků. Pacient pak doporučení může probrat se svým lékařem. „Ideální by bylo, kdyby se s dotazy obraceli také lékaři, zejména u pacientů, kteří berou více léků, jsou to třeba senioři, kde právě s ohledem na věk je potřeba velmi pečlivé zvážení, jaké léky jim možno podat," uvedla Plechatá.

Pomoc v domovech pro seniory

Nezávislá nezisková organizace Ústav lékového průvodce bude pomáhat také domovům pro seniory zlepšit předepisování a podávání léků klientům. Během února v dotazníkovém šetření v sedmi domovech důchodců zmapoval situaci 850 klientů. Z nich 79 procent je v užívání léků zcela závislých na ošetřujícím personálu kvůli snížené schopnosti rozhodování či demenci. Berou v průměru deset léků za den, včetně psychofarmak a opioidů, psychiatr tam přitom dochází jen jednou za měsíc a praktik chodí pro 200 klientů dvakrát na dvě hodiny týdně.

„To je první etapa, jak to tam vypadá, ve druhé etapě jim chceme nabídnout služby zkušených klinických farmaceutů z Nemocnice Na Homolce," řekla Plechatá. Domovy si budou moci ověřit, jak účelně podávají léky, a to díky auditům nad kartami konkrétních pacientů. Ze zapojených 850 bude vybráno asi 250, kteří by z projektu mohli mít největší prospěch.

Výsledkem bude desatero obecných doporučení, která se už nebudou týkat jen těchto pacientů, součástí bude i návrh na systémová opatření po vzoru Británie, kde v podobných zařízeních týmy složené z ošetřujícího lékaře, farmaceuta a geriatra pravidelně probírají složitější pacientské případy.