Popadané stromy na řadě míst republiky zkomplikovaly železniční dopravu, hasiči odstraňovali i stromy popadané na silnice. Český hydrometeorologický ústav večer informoval o tom, že přes severozápad Čech zvolna postupuje studená fronta dále k východu. "V uvedených krajích se vyskytují bouřky s výraznou elektrickou aktivitou, s nárazy větru kolem 70 kilometrů za hodinu a ojediněle se vyskytují kroupy. Bouřky dále postupují do severní poloviny středních Čech. V důsledku nárazového větru jsou ojediněle registrovány vývraty stromů a přechodné výpadky proudu," uvedli meteorologové.

KOLAPS. Turistku na snímku včera skolilo vedro přímo na Karlově mostě. Nebyla jediná.
Prodej větráků a klimatizací vzrostl o desítky procent

Vedro zasáhlo také další evropské země. Ve francouzském městě Nantes přišli řidiči tramvají a autobusů do práce v sukních, protože šortky mají přísně zakázané. Stěžují si, že teplota v tramvajích může dosáhnout 50 stupňů Celsia. Bouřky způsobily vážné komplikace v dopravě na severu a severovýchodě Německa. Přerušené bylo například železniční spojení mezi trojicí velkoměst Berlín, Hamburk a Hannover. Bouře s sebou na sever Německa přinesla vítr o síle orkánu, silný déšť a někde i krupobití. Nepřízeň počasí už si vyžádala dva lidské životy.

Ochlazení přinesly večerní bouřky. Na několika železničních tratích nemohly jezdit vlaky kvůli stromům, které popadaly na koleje či trakční vedení. Problémy byly hlavně na severu Čech, ve středních Čechách i v Praze. Například v Karlovarském kraji hasiči vyjížděli ke třem desítkám událostí. Většinou se jednalo o stromy popadané přes silnici, zasahovali ale i u několika požárů.Největší vedra dnes byla v Čechách a na jihu Moravy. Kromě Řeže byly teploty nad 35 stupňů zaznamenány ještě na čtyřech místech. Například v Plzni-Bolevci bylo 35,7 stupně Celsia, což překonalo dosavadní rekord 34,2 stupně z roku 2000. Nové maximum má i vysoko položená stanice Churáňov na Prachaticku, a to 27,2 stupně. Na Labské boudě na hřebenech Krkonoš k překonání rekordu stačilo 21 stupňů.

Z práce dnes mohli odejít dřív pracovníci některých ministerstev, správy sociálního zabezpečení, památkového ústavu či vězeňské služby. Nejednalo se ale o plošné opatření, většinou záleželo na jednotlivých ředitelích a vedoucích.

Pražská záchranná služba během dneška evidovala 22 výjezdů ke kolapsům z vedra. Potíže v horkých dnech mají zejména starší a nemocní, především lidé s kardiovaskulárním onemocněním, vysokým krevním tlakem či dýchacími potížemi. Mohou ale postihnout i zdravé lidi. Kolapsy v horku způsobuje nedostatek tekutin. Lidé by podle lékařů proto měli v průběhu dne vypít zhruba tři litry vody, a to postupně a v menších dávkách.

Ilustrační foto.
Muž v Ostravě ubodal svého psa, který si chtěl pouze hrát

Prodejci elektroniky registrují v posledních dnech výrazné zvýšení zájmu o větráky, klimatizace nebo osvěžovače, a to až o desítky procent. Zájem je hlavně o mobilní zařízení, protože nejsou tak náročná na manipulaci a jsou většinou levnější.

Na jižní Moravě kvůli suchu některé obce zakázaly zalévání zahrad a napouštění bazénů z obecního vodovodu, Na Moravskokrumlovsku se kvůli nízkým průtokům nesmějí zahrady zalévat ani vodou z řek a potoků. Jihočeská nádrž Lipno odpouští pouze minimální množství šest metrů krychlových za vteřinu. Problém tak mají vodáci, kteří sjíždějí řeku Vltavu na raftech.

Ridiči MHD v Nantes vyrazili do práce kvůli vedru v sukních.
VIDEO: Řidiči v Nantes vyrazili do práce v sukních, kraťasy mít nesmějí