„Vždy se musí zvážit benefit, zda je umělé oplodnění nutné, nebo se dá ještě vyčkat," řekl lékař největšího českého centra reprodukční medicíny Reprofit Štěpán Machač. Jeden cyklus stojí 60.000 až 70.000 korun, zdravotní pojišťovny uhradí až čtyři cykly, pokud si žena při prvních dvou dá zavést vždy jen jedno embryo.

Rozhodnutí, zda s umělým oplodněním vyčkat, záleží podle Machače hodně na věku ženy. Pokud dosáhla 35 let, nikdy neotěhotněla a má zdravotní problém, volí se umělé oplodnění. U ženy o deset let mladší, jejíž partner má horší kvalitu spermií, se dá rok, dva počkat.

K zájmu cizinců Machač uvedl, že boom byl před čtyřmi, pěti lety, od té doby zůstává stále poměrně vysoký. Lídrem Evropy v umělém oplodnění bylo vždy Španělsko, kde jsou benevolentní zákony a asistovanou reprodukci tam umějí. Část zájemců se ale přesunula do českých center, protože jsou podle Machače stejně kvalitní a oproti španělským mají zhruba třetinovou cenu.

Klientela z ciziny

Podíl pacientů z ciziny se v jednotlivých centrech liší, centra ve fakultních nemocnicích v Brně a Olomouci mají jen několik párů za rok, Reprofit má 40 až 50 procent zahraniční klientely, což je nejvíc v ČR. Pražská centra mají 20 až 30 procent. „Máme nejvíc cizinců, protože máme koordinátory a před sedmi, osmi lety jsme začali s darovanými vajíčky, což tehdy nikdo u nás nedělal. Cizinci si mezi sebou zprávu o zdejší péči předají, zájem je stále vysoký," řekl Machač.

Lékař pražského Centra reprodukční medicíny GEST Jan Šulc řekl, že nevedou přesnou evidenci o tom, kolik cizinců ročně léčí. V roce 2012 se na centrum kvůli problému s plodností obrátila stovka párů ze zahraničí, je to zhruba 15 procent nových pacientů. Většina je z Velké Británie, v poslední době stoupá počet Australanů. Občas se objeví klienti i odjinud z Evropy, ze zemí bývalého Sovětského svazu či z arabského světa.

Nižší cena přivádí páry z Německa

Velký zájem o léčbu v ČR mají páry z Itálie, kde vliv katolické církve léčebné metody hodně omezil. Na severu Moravy je ze stejných důvodů velký podíl klientely z Polska. Nižší cena při velmi dobré kvalitě péče přivádí páry z Německa, léčí se většinou v centrech blízko hranic.

Na problematiku umělého oplodnění se zaměří historicky první akce pro všechny páry, které mají problém s početím. V sobotu 15. června partneři, kteří se bez úspěchu pokoušejí o dítě, dostanou na akci For Fertility na brněnském výstavišti nezávislé informace od lékařů a odborníků na neplodnost, jak situaci řešit. Hostem akce bude i profesor Ladislav Pilka, který stál v roce 1984 u zrodu prvního dítěte ze zkumavky v ČR a tehdejším východním bloku. Letos v červenci oslaví profesor 80 let.