Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého dosavadní členové elitních útvarů změnu od 1. srpna nepoznají. „Budou pokračovat ve stejné práci, jakou dělali doposud," řekl Tuhý. Policie podle něj vyřešila všechny připomínky, které k reformě měli žalobci. „Já chci věřit, že reorganizaci nepocítíme nijak, protože to je příslib policejního prezidia a ministerstva vnitra," uvedl olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan.

Podle Tuhého je zajištěno to, že dosavadní kauzy povedou stejné týmy vyšetřovatelů jako dosud. Nový útvar však nebude řešit případ úniků ze spisů, která sice zůstane stejnému týmu policistů, kauzu ale budou řešit pod protidrogovou centrálou.

Nové velení

Hlavní změnou pro policisty bude to, že budou mít nové velení, které však většinou pochází z obou elitních útvarů. Ředitelem NCOZ bude Michal Mazánek, který v minulosti vyšetřoval vraždy a v posledním roce působil jako šéf celorepublikové kriminálky. Místa jeho náměstků obsadí dosavadní šéf protikorupční policie Jaroslav Vild a Milan Komárek, který po odchodu Roberta Šlachty dočasně vede protimafiánský útvar. Náměstkem ředitele NCOZ pro výkon bude detektiv Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Petr Vopršál. Jeho jmenování dnes Mazánek potvrdil serveru Aktuálně.cz. „Bude pod sebou mít všechny vyšetřovací odbory, a tak bude vědět o všech kauzách," sdělil serveru Mazánek.

Útvar bude mít čtyři sekce. Oddělení korupce a závažné hospodářské kriminality povede Petr Lysák. Šéfy sekce terorismu a extremismu, organizovaného zločinu a kybernetické kriminality vedení policie hledá.

Vznik nového útvaru vyvolal roztržku na politické scéně. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) změny ve sboru podepsal i přes nesouhlas koaličního hnutí ANO, které se obává zejména zastavení vyšetřování závažných kauz. Vládní krize spuštění reformy odložila o jeden měsíc. Mezi nejhlasitější kritiky reformy patří bývalý šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta, který kvůli tomu od policie odešel. Žalobci prověřují, zda reforma není pouze starým plánem, který měl vést k jeho odstranění.

Trestní oznámení

V souvislosti s reformou se vyšetřuje také několik trestních oznámení. Jedno míří kvůli pomluvě na bývalého policistu Jiřího Komárka z ostravské expozitury ÚOOZ, který obvinil policejního prezidenta z „brutálních" úniků ze spisů. Komárek zase podal trestní oznámení na Tuhého, jeho náměstka Zdeňka Laubeho a Chovance. Bývalý policista reorganizaci považuje za sabotáž.

Vedení útvaru bude sídlit ve Zbraslavi na okraji Prahy, kde nyní jsou i členové ÚOOZ a v budoucnosti by se tam měl přesunout také zbytek útvaru, který nyní je v centru Prahy. Členové nového útvaru dostanou od 1. srpna přidáno v průměru o 5000 korun. „Já jsem žádal dva roky o každou korunu a nedostal jsem nic," prohlásil bývalý šéf ÚOOZ Šlachta po nočním jednání sněmovní vyšetřovací komise.

Policisté z nového útvaru se budou stejně jako dosud prokazovat odznakem kriminální policie. NCOZ by podle Tuhého měla brzy získat i znak, který bude útvar reprezentovat a podle kterého bude možné jeho členy rozpoznat.

V novém policejním útvaru bude sloužit 870 policistů
- Nová policejní složka vznikne od 1. srpna sloučením Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality.
- Útvar bude stejně jako dosud spadat pod policejní prezidium a náměstka policejního prezidenta pro kriminální službu a vyšetřování, kterým je Zdeněk Laube.
- V útvaru bude působit kolem 870 policistů.
- V Národní centrále proti organizovanému zločinu budou čtyři sekce – proti korupci a závažné trestné hospodářské činnosti, terorismu a extremismu, organizovanému zločinu a kybernetické kriminalitě
- Jednotlivé sekce se člení na odbory, které se budou zabývat konkrétní trestnou činností – například korupcí, daněmi, praním špinavých peněz, násilím, obchodem s lidmi, migrací či paděláním. Odbory se ještě budou dělit na jednotlivá oddělení.
- Ředitelem nového útvaru se stane Michal Mazánek, který je nyní ředitelem celorepublikového Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování. V minulosti se podílel na vyšetřování vražd.
- Velení útvaru bude sídlit ve Zbraslavi na okraji Prahy, kde zůstanou také policisté z nynějšího protimafiánského útvaru. V budoucnosti by se tam měli přemístit i členové protikorupční policie, kteří nyní mají sídlo v centru Prahy.