Rakouská prokuratura předpokládá, že se uprchlíci v chladírenském voze udusili. V Maďarsku byli v souvislosti s případem zadrženi tři podezřelí.

Podle Chovance stojí za úmrtím uprchlíků zločinecké skupiny, které operují v celé Evropě a na migrantech vydělávají velké peníze. "Bojujeme s organizovaným zločinem," prohlásil Chovanec.

Podle Chovance nelze vyloučit, že se podobné neštěstí nebude opakovat kdekoliv v Evropě. "My kvůli tomu nebudeme přijímat žádná mimořádná opatření. Ta, která dnes platí déle než měsíc a půl, jsou z našeho pohledu dostatečná," doplnil Chovanec.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by se měly státy zaměřit na kontroly kamionů, které projíždějí přes hranice z oblastí, kde je silný tlak ze strany migrantů. Zároveň by se měly evropské státy zaměřit na příčinu přílivu uprchlíků, kterou je podle premiéra občanská válka v Sýrii. "Za jednací stůl by si také měly sednout evropské státy, Rusko i arabské státy a do problému by se měly zapojit mezinárodní organizace včetně OSN," řekl dnes premiér novinářům.