„Zintenzivnili jsme hlídkovou činnost v okolí uprchlických zařízení, je více monitorováno blízké okolí," informovala Deník o nových opatřeních po událostech ve Francii Kateřina Rendlová, tisková mluvčí cizinecké policie.

Zda je opatření, tedy přísnější dohled na okolí, kvůli uprchlíkům, či obavám z možných útoků radikálů zvenku, mluvčí neuvedla. Pravděpodobnější je ale druhá varianta.

„Je klid, žádné vážné problémy jsme zatím nikde neřešili," pokračovala policejní mluvčí.

Dvakrát ale přesto policisté v bezprostřední blízkosti zařízení v Drahonicích museli zasahovat. V pátek a sobotu večer tam technaři rozbalili aparaturu a chtěli uspořádat párty. „Šlo o nepovolenou akci, na kterou vždy přijelo pětadvacet až třicet lidí. Zhruba po půl hodině byla akce ukončena," uvedla Rendlová.

Uvnitř areálu je o poznání klidněji než v průběhu minulého týdne. Hladovka končí, během víkendu lidí, kteří odmítali jídlo, rychle ubývalo.

Hladovka

Zatímco v úterý ohlásily zahájení hladovky zhruba čtyři desítky uprchlíků, v pátek a sobotu si nepřišlo pro jídlo asi třicet lidí, v neděli už jen jednotlivci. „Sobotní snídani neodebralo jedenatřicet lidí, večeři už jen devět. A v neděli nepřišel už jen jeden," říká K. Rendlová.

Podle ní ale bylo od začátku těžké říct, kdo skutečně v Drahonicích cíleně hladovku držel. U některých běženců o tom byly pochybnosti. Jídlo si totiž mohou odnášet na pokoje, navíc mají možnost vlastní stravy. „Není tedy úplně jisté, že všichni, kdo neodebírali stravu, skutečně celou dobu nejedli," pokračovala mluvčí.

Část uprchlíků ale trvá na tom, že hladovku drželi. Hladovka byla zahájena v úterý, v dalších dnech ji potvrzovali dobrovolníci, kteří jsou s běženci ve styku, ale i sami migranti. „Uvědomujeme si, že české zákony umožňují naše dlouhodobé věznění a akceptujeme to. Svou hladovkou však chceme přispět k tomu, abychom byli mírovou cestou propuštěni, přestože nevíme, jakým způsobem je to možné. Pokračujeme v hladovění," uváděli v prohlášení.

Kvůli jejich věznění a obavám z cesty zpět do země původu ostatně vznikla celá dramatická situace v Drahonicích. Běženci vydali na začátku minulého týdne prohlášení, kde odmítali podle nich příliš dlouhé věznění, říkali, že šli do Evropy kvůli svobodě, utíkají před válkou a že je s nimi zacházeno špatně. Chtěli se domoci svobody.

Sebepoškozování

V Drahonicích v minulých dnech došlo také k několika poraněním. Tři uprchlíci se demonstrativně pořezali. Jeden poté, co napadl bezpečnostní službu, sám prorazil hlavou skleněnou výplň. Všechna zranění ale byla povrchová, jen jedno si vyžádalo ošetření v nemocnici. O víkendu už byl i v tomto směru klid.

Demonstrativním sebepoškozováním a hladovkou si podle policie chtějí zadržení vymoci okamžité propuštění. „To ale není možné," říká mluvčí policie. Podobné incidenty jsou podle policie běžné v detenčních zařízeních, od začátku roku zasahovala policie u různých incidentů už téměř dvě stě krát.

Kvůli neklidu v Drahonicích byl také jeden Maročan, který je nejvíce podněcoval, odvezen jinam.

Policie běžencům v Drahonicích sdělila, že požadavkům na propuštění vyhovět nelze, uklidňovala je. „Vysvětlili jsme jim znovu situaci. Snažíme se jim vysvětlit, že si mnozí tu dobu zadržení prodlužují sami, protože nespolupracují a my přitom musíme zjistit, kdo vlastně jsou. Tyto formy protestů v žádném případě nepřimějí policii k propuštění nebo zasahování do probíhajících správních procesů," pokračovala K. Rendlová. Dodala, že všem byla nabídnuta právní a sociální pomoc, mají možnost návštěv. Nikdo z nich ale nechce o azyl v ČR požádat, většina uprchlíků prý říká, že chtějí za rodinami do Německa.

V Drahonicích je nyní asi devadesát běženců. Kapacita je 240 míst, v zařízení jsou jen muži.