Obviněn je předseda České unie sportu Miroslav Jansta, zároveň také generální sekretář Jan Boháč a jako právnická osoba i celá ČUS. Podobné kroky byly už v květnu učiněny proti Peltovi a Fotbalové asociaci ČR.

„Můžu to potvrdit, ale v tuto chvíli ani netušíme, co je za problém,“ řekl pro Deník tiskový mluvčí ČUS Vladimír Zemánek. Unie prý připravuje na úterní odpoledne podrobnější prohlášení k situaci.

Miroslav Pelta.
Fotbalový boss Miroslav Pelta chce klid, pečují o něj teď lékaři

O co vlastně jde? Policie vyšetřuje údajné manipulace při rozdělování sportovních dotací. Právě kvůli tomu skončili na jaře ve vazbě Pelta a tehdejší náměstkyně ministerstva školství Simona Kratochvílová.

Oba se podle policejních odposlechů bavili i o vlivném zákulisním hráči Janstovi. „Mireček je velkej Mireček, takovej, že ani ten Sobotka neví, kdy ho potřebuje,“ říkal Pelta podle odposlechů.

Vojtěch Žižka
Pohledem Vojtěcha Žižky: Fotbalová plíseň

Mocný právník a lobbista Jansta je dlouhodobě spojován především se sociální demokracií. Aktivní je i ve sportu – od poloviny 90. let budoval úspěšný basketbalový klub v Nymburku, později se dostal do vedení České basketbalové federace.

V čele ČUS (dříve ČSTV) je od roku 2012, kdy českým sportem otřásal pád Sazky. Už letos na jaře byl Jansta policíí vyslýchán v souvislosti s dotační kauzou, zadržen ale nebyl.

Libor Duba, generální ředitel Ondrášovky, poskytl 19. května v Praze rozhovor Deníku.
Kandidát na šéfa fotbalu: Já a mimozemšťan? Hlásím se

Kvůli skandálu došlo k zadržení některých dotačních programů pro sport – ministerstvo školství je kvůli vyšetřování zrušilo a pak znovu vypsalo. Došlo tak ke zpoždění vyplácení peněz a řada sportovních svazů se ocitla k obtížné situaci.

Právě Jansta patřil spolu s Českým olympijským výborem k nejhlasitějším kritikům těchto kroků bývalé ministryně Kateřiny Valachové.