Arazimova dcera Alenka Smolková dnes novinářům řekla, že má na otce ty nejlepší vzpomínky, podle ní byl pracovitý a staral se o rodinu. "Všechno co se tady dneska událo je částečně odčinění, protože za války a po válce byl otec diskriminovaný a s ním i celá rodina," řekla Smolková. Sama se přiznává, že na dobu, kdy byl otec mezi světovými válkami četníkem, si příliš nepamatuje, seriál Četnické humoresky je ale její oblíbený a otce ji připomíná.

Autor námětu seriálu Michal Dlouhý dnes řekl, že režisér seriálu Antonín Moskalyk chtěl příběh původně zasadit do okolí České Skalice na Náchodsku. Ta tehdy spadala pod četnickou pátrací stanici v Hradci Králové. "V kalendářích četnictva jsme našli sestavu hradecké pátračky se jmény Šiktanc, Arazim, Jarý a Šebestík. A jména postav v seriálu z toho vycházejí," řekl Dlouhý. V seriálu roli Karla Arazíma ztvárnil herec Tomáš Töpfer.

Po odvysílání seriálu a napsání knihy Dlouhého kontaktovala dcera Arazima, která doplnila další informace o životě otce. Dlouhý se setkal také s dalšími potomky četníků z hradecké stanice.

Arazim se narodil 20. listopadu 1898 v Sedlčánkách. Za první světové války bojoval na italské frontě, kde v červenci 1917 přeběhl do italského zajetí a již 5. října 1917 se přihlásil do československé zahraniční armády. Později bojoval u Ferrary či Doss Alta. Po skončení války se zúčastnil osvobozování Slovenska a v roce 1921 byl demobilizován. V srpnu 1921 nastoupil jako četník a postupně prošel několika funkcemi.

Po okupaci Československa působil jako velitel četnické stanice v Holicích a v roce 1943 jako legionář předčasně penzionován. V květnu 1945 se přihlásil na četnické stanici v Holicích do služby, při odzbrojování ustupujících německých jednotek byl ale Němci 6. května zadržen a jen se štěstím unikl popravě.

Od 10. května 1945 sloužil v Albrechticích, později v dalších služebnách v pohraničí a poté na Hradecku. V roce 1955 byl přeložen do trvalé výslužby. Do roku 1961 pracoval jako vrátný, do důchodu šel v roce 1963. Josef Arazim zemřel v Hradci Králové dne 14. listopadu 1975.