Ne jedny, ne dvoje, ale ostatky hned deseti těl nalezli čeští a dánští archeologové v hrobce astronoma Tychona Braha.

Ten byl v pátek odpoledne po zhruba více než třídenním zkoumání opět uložen na své místo v Týnském chrámu. Ještě předtím však byla rakev s ostatky sletována cínem v Horních Počernicích, kde má své prostory Národní muzeum.

Analýzy budou probíhat měsíce

To, zdali astronom zemřel na otravu rtutí či nikoli, však zatím nikdo nedokázal potvrdit. „Čeká nás další zkoumání a předběžné výsledky analýz budou známy přibližně do tří měsíců. Chtěl bych zdůraznit, že nám zde nejde jen o to zjistit, jak Tycho Brahe zemřel, ale také jaký byl jeho život,“ upozornil Jens Vellev z Aarhuské university, který před pěti lety inicioval znovuotevření hrobky.

Také česká část týmu bude ve výzkumu pokračovat a výsledky zveřejní obě strany ve stejnou dobu. Například ze zbytků vousů z bradky, která měla asi osm centimetrů, by se dalo zjistit, jak žil astronom posledních 30 dní, z kostí pak, jaký byl jeho život v posledních 15 letech.

Ve spolupráci s Nemocnicí Na Homolce už byl například proveden rentgen ostatků a CT, samozřejmě se odebraly vzorky z fragmentů a vše bylo fotograficky zdokumentováno tak, aby mohla zkoumání pokračovat.

Ostatky pěti dětí

„Skutečně velkým překvapením bylo, když jsme zjistili, že v hrobce jsou kromě ostatků Braha a jeho ženy, ještě kosti dalších osmi jedinců, z nichž pět je dětí,“ řekl Petr Velemínský, který vedl výzkum za Národní muzeum.

Podle Zdeňka Dragouna z Národního památkového ústavu jsou tyto ostatky pravděpodobně staršího data než ta Brahova, protože byly součástí zásypu hrobky.

Odborníci prozkoumají i další věci nalezené v hrobce

Zkoumat se budou i další věci, v hrobce byly nalezeny také části textilií a zbytků z oděvu astronoma. „Byly podobné, v jakých byl pohřben například císař Rudolf II. nebo Maxmilián II. Bohužel, když byla hrobka otevřena v roce 1901, velká část oděvů byla po kusech rozdána jako suvenýr. I proto vyzývám všechny, kteří by doma něco takového měli, aby se nám ozvali,“ sdělila archeoložka Milena Bravermanová z oddělení Sbírek Pražského hradu. Jeden člověk už se prý dokonce ozval s tím, že část oděvu vlastní.

Dnes už jsou všechny ostatky na svém místě, a jak řekl Zdeněk Dragoun, jejich uložení je lepší, než tomu bylo před vyzvednutím, které se konalo v pondělí.

„Ostatky Tychona Braha jsou ve vlastní hrobce, stejně tak i jeho ženy. Pro další ostatky zmíněných osmi osob byla vyrobena speciální schránka,“ doplnil Dragoun.

V hrobce byly také dvě skleněné nádoby, v jedné byly zbytky vlasů, vousů a lebky a také záznam profesora Matějky, který zkoumal astronoma v roce 1901 a potvrzuje zde pravost ostatků. V druhé pak měl být mumifikovaný zbytek mozkové tkáně, tu ale vědci neotevírali.

Kromě tohoto se pak do hrobky dostalo i několik věcí ze současnosti na památku jejího otevření. „Jedná se o česky a latinsky psanou listinu, dále fotky Týnského chrámu a hrobky, či peníze, kterými dnes platíme,“ řekl Vladimír Kelnar z Arcibiskupství pražského, který na celou akci dohlížel.