Na vyšetřování bude dohlížet ostravské krajské státní zastupitelství, které řídí Zlatuše Andělová. Píše toúterní Mladá fronta Dnes (MfD). Policie už vyslechla tři svědky, kteří minulý týden v MfD uvedli, že Barták si v roce 2008 jako náměstek ministra obrany řekl o úplatek. Všichni svá slova u výslechu potvrdili.

„Byly zjištěny skutečnosti, které nasvědčují důvodnému podezření, že mohl být spáchán trestný čin. Proto k jejich objasnění a prověření všech okolností byly zahájeny úkony trestního řízení,“ sdělila Andělová, která v minulosti vyšetřovala bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL). List připomíná, že kvůli Čunkovu případu čelila tlaku ze strany nadřízených, ale nepodvolila se mu.

Měl slíbit odstranění problémů

O údajné Bartákově korupci se začalo hovořit minulý týden, když bývalý velvyslanec USA v Česku a předseda dozorčí rady automobilky Tatra William Cabaniss MfD řekl, že v únoru 2008 po něm chtěl tehdejší náměstek ministryně obrany a současný náměstek ministra financí Barták miliony dolarů za to, aby Tatra už neměla problémy s armádní zakázkou.

Cabanissova slova potvrdil jeho kolega Duncan Sellars. V sobotu MfD přinesla informaci, že ještě předtím přišel za šéfem Tatry Ronaldem Adamsem prostředník „někoho vysoce postaveného“ a chtěl v souvislosti s nákupem tatrovek pro armádu úplatek ve výši pět milionů dolarů. Adams uvedl, že tímto mužem byl Michal Smrž, majitel zbrojařské firmy MPI Group a Bartákův známý.

Cabanisse a Adamse podle MfD vyslechla policie krátce po uveřejnění článku, o víkendu svědčil Sellars. Policisté nyní chystají výslech Bartáka a Smrže. Oba už předtím popřeli, že by si řekli o úplatek.

Možné nedorozumění

Barták tvrdí, že vyšetřování kauzy prokáže jeho nevinu a zvažuje právní kroky, aby se proti „pomluvám ohradil co nejúčinněji“. I když v médiích uvedl, že jde o lživé a vykonstruované obvinění, svým přátelům a kolegům sdělil, že by to mohlo být nedorozumění, tedy že ho Cabaniss se Sellarsem nepochopili, píše list.

Barták si kvůli aféře vzal neplacené volno, pokud by ho policie obvinila, v úřadu by zřejmě definitivně skončil. „Doufám, že v takovém případě bych to nemusel ani řešit a pan Barták by odešel sám,“ řekl jeho nadřízený, ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Premiér Petr Nečas minulý týden prohlásil, že žádá důkladné vyšetření Bartákovy kauzy a chce, aby v této věci policie měla úplně volnou ruku. Lídr opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka v televizní debatě premiéra kritizoval za to, že vláda Bartáka z funkce rovnou neodvolala.