V Krkonoších byl nápor zájemců o lyžování tak silný, že třeba v Peci pod Sněžkou uzavřela policie v sobotu příjezdovou silnici a do střediska pouštěla pouze motoristy s ubytovacími poukazy. „Sobota byla ve SkiResortu Černá hora – Pec pod Sněžkou historicky nejsilnější, lyžovalo kolem 9000 lidí. Skibusy je svážely i ze záchytných parkovišť," řekl ČTK šéf SkiResortu Petr Hynek. V areálu je podle něj otevřeno 37 kilometrů sjezdovek a běžkaři mají upraveno asi 70 kilometrů tratí. Tisíce lidí zamířily do Harrachova, Vítkovic, Jablonečku i Vysokého nad Jizerou.

Letos nejvyšší návštěvnost zaznamenal také areál na libereckém Ještědu, kam o víkendu vyrazilo více než 3500 lyžařů. V provozu je zde zatím asi jen polovina sjezdovek, správci chtějí zbylé připravit do úterka. Do střediska Červená Voda – Čenkovice v Orlických horách přijelo o prodlouženém víkendu lyžovat kolem 5500 lidí.

Tisíce lyžařů na Šumavě

Tisíce lyžařů zavítaly o víkendu také do šumavských středisek. Ve Skiareálu Lipno se denně střídaly více než 3000 lidí. V šumavském středisku Zadov lyžovalo v sobotu na Kobyle přibližně 1600 rekreantů a podobné jsou i dnešní počty. Všechny skiareály byly díky sněžení z posledních dnů v provozu v oblasti Železné Rudy, kvalitní lyžařské podmínky jsou také na sjezdovce v Kašperských Horách. Pro běžkaře je na Šumavě upraveno 50 kilometrů běžeckých tras v okolí Zadova a také stopy kolem Železné Rudy. Tam byl víkendový nápor tak veliký, že například parkoviště v Gerlově Huti naprosto nestačilo.

V Krušných horách velmi dobré podmínky pro lyžování nabízí Klínovec i Boží Dar, tedy areály Novako a Neklid. Do areálu Zadní Telnice na Ústecku zavítalo v sobotu přes 1500 lidí, dnes přes 2000 návštěvníků. „Byl to jednoznačně nejlepší víkend sezony," uvedl šéf střediska Jindřich Holinger. Přes 50 kilometrů upravených běžeckých tratí mají lyžaři k dispozici v okolí mosteckých Klínů.

Rekordní návštěvnost v Beskydech a Jeseníkách

Rekordní návštěvnost v této sezoně zažily o končícím víkendu také mnohé areály v Beskydech a Jeseníkách. „Byl to takový první pořádný víkend, návštěvnost byla skvělá, do karlovského údolí přijely tisíce lidí, parkoviště byla plná," řekl ČTK zástupce Ski Karlov Boris Keka. S návštěvností a podmínkami byli spokojeni také v Branné a v Koutech. Běžkaři si o víkendu letos poprvé mohli projet celou trasu Jesenické 70, která se pojede v březnu.

Končící víkend si pochvalují také správci lyžařských areálů ve Zlínském a Středočeském kraji a na Vysočině. „Byl to vynikající víkend, snad v Karlovicích nepamatuju tolik lidí, co přijelo v sobotu i dnes," podotkl zástupce ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku Leo Bača. Do Beskyd podle něj přijela také spousta běžkařů.

Na Vysočině návrat mrazivějšího počasí umožnil zasněžit další sjezdovky. Ode dneška se znovu lyžuje ve Vysoké u Havlíčkova Brodu, v pondělí nebo v úterý plánují spustit sedačkovou lanovku u svahu v Lukách nad Jihlavou. Ve středních Čechách se lyžovalo na Monínci u Sedlce-Prčice na Příbramsku a v Chotouni u Prahy. Na Šibeničním vrchu u Mnichovic nedaleko Prahy dnes obnovili provoz dětského vleku a do konce týdne by se mělo znovu lyžovat v celém areálu, zjistila ČTK.