Šťára byla už od rána rovněž na Úřadu regionální rady ROP Severovýchod, který evropské miliony rozděluje, a to v jeho sídlech v Pardubicích a Hradci Králové.

„Od rána se UOOZ účastní rozsáhlé realizace, která byla připravována několik měsíců. Zásahy probíhají na více místech v republice a po dohodě s vrchním státním zastupitelstvím, které si vyhradilo právo na poskytování informací, už nemůže sdělovat další podrobnosti. Jediné, co zatím můžeme prozradit, že se akce odehrává v Praze a na území východních Čech," uvedl mluvčí UOOZ Pavel Hanták.

Zásah nejspíš souvisí s vyplácenými evropskými dotacemi. Jejich čerpání bylo už v minulosti u řady projektů předmětem pochybností a nesrovnalostí ve výběrových řízeních. V Chrudimi policisté z ÚOOZ v pátek „úřadovali" mimo jiné i na radnici, konkrétně na stavebním odboru, odkud také odnesli řadu dokumentů týkajících se hotelu Bohemia.

„Na stavební úřad nastoupila ráno Policie ČR a mohu potvrdit, že její šetření souvisí s hotelem Bohemia. V šetření není třeba spatřovat nic víc, než tolik, že jde o úřad, jenž vydal příslušné stavební. Je tedy logické, že policie může prověřovat například soulad tohoto povolení se skutečně realizovanými pracemi," řekl starosta Chrudimě Petr Řezníček.

Policisté v civilu přímo na místě se odmítli jakkoliv vyjádřit. „Jen plníme svěřený úkol," řekl pouze Chrudimskému deníku jeden z nich.

Stavební práce na přestavbě hotelu běžely mezitím dál svým tempem. "Policajti jsou uvnitř a nás si nevšímají," komentoval to jeden z dělníků.

Co se týče Kladrub, tam s čerpáním evropských dotací vyjadřovalo dlouhodobě nespokojenost ministerstvo zemědělství jako zřizovatel hřebčína, došlo zde i k výměně ředitelů.

Vedení ROP Severovýchod i vedení Královéhradeckého a Pardubického kraje odmítly, že by mohla následovat situace podobná severozápadním a jihozápadním Čechám, kde ÚOOZ obvinil vedení tamních ROP. „Nyní probíhající vyšetřování se netýká činnosti Úřadu ani jeho zaměstnanců. Policie ČR chce získat informace k jednomu konkrétnímu projektu," řekl Martin Škeřík z ROP Severovýchod.

„Šetření se v žádném případě netýká krajských projektů. Ty jsou v pořádku," zaklínal se v pátek rovněž pardubický hejtman Martin Netolický. Na „nulovou chybovost" svých evropských projektů poukazuje i vedení Hradeckého kraje.

Celou kauzu, v níž jde o stamiliony z evropských fondů, dozoruje vrchní státní zastupitelství v Praze. Policie slíbila další informace podat až příští týden.