Úterní počasí bude zatím ale spíše jarní. Podle předpovědi má být zataženo, ojediněle s přeháňkami nebo deštěm a teploty vystoupají maximálně k 24 stupňům Celsia. Postupně se má počasí ale zlepšovat a v druhé polovině týdne meteorologové předpovídají tropické třicítky a slunečno.

Astronomické léto je období od letního slunovratu do podzimní rovnodennosti, naproti tomu na jižní polokouli je v tuto dobu astronomická zima. Klimatologické léto trvá od 1. června do 31. srpna.

Přesný čas začátku astronomického léta vědci pro každý rok vypočítávají. Mezi jednotlivými roky jsou několikahodinové rozdíly, například loni astronomické léto začalo v 16:38. Čas slunovratu mění i přestupný rok. Astronomické léto tak proto nemusí vždy začínat 21. června, ale výjimečně nastává i 20. června. Poprvé od roku 1796 se tak stane v roce 2020.

Důvodem měnícího se počátku léta je nepřesnost kalendářního roku, který trvá 365 dnů. Země totiž oběhne kolem Slunce za 365 dní, pět hodin a 49 minut. Nepřesnost proto v kalendáři vyrovnávají přestupné roky.