V pražském depu se dnes uskutečnila takzvaná komisionální prohlídka vlaku a podle jejího závěru technický stav vlaku nebyl příčinou nehody. Odhadovaná škoda se zatím nemění, zůstává na 152 milionech korun. Řekli to mluvčí Českých drah a Drážní inspekce Kateřina Šubová a Martin Drápal.

Technici a vyšetřovatelé při komisionální prohlídce detailně hodnotili rozsah poškození a technický stav vlaku. „Výsledkem je, že stav vlaku nebyl příčinou nehody," uvedla Šubová a doplnila, že výsledky rovněž dostane výrobce a dodavatel pendolina jako podklad pro přípravu návrhu možné opravy vlaku. „Předpokládáme, že tak do dvou měsíců, tedy v září, by nám pak mohl předat nějaký návrh řešení opravy," dodala mluvčí.

Už po odtažení vozu ze Studénky do Bohumína se podařilo najít první takzvanou černou skříňku ze zadní části vlaku, data z ní nyní inspektoři analyzují. Druhé zařízení bylo v poničené části soupravy. Z údajů obou skříněk podobně jako v letadle mohou odborníci zjistit informace o „chování" vlaku i strojvůdce – jakou rychlostí vlak jel, jestli strojvedoucí stihl brzdit a další údaje potřebné pro znalecké zkoumání.

Přijedou zástupci firmy z Itálie

Maximální povolená rychlost v daném úseku koridorové trati byla 160 kilometrů za hodinu, do okamžiku srážky se snížila na 142 kilometrů. „V tuto chvíli ještě nevíme, jestli se rychlost na 142 kilometrů za hodinu snížila vlivem srážky, či zda strojvedoucí použil rychlobrzdu. Toto by měla objasnit analýza dat z přední skříňky vlaku," uvedl Drápal.

Do Česka by měli přijet z Itálie zástupci firmy, která rychlovlaky vyrábí. Teprve poté, co si prohlédnou poškozené pendolino a seznámí s informacemi českých znalců, se rozhodne o dalším postupu, tedy zda půjde kabina a vozy opravit. Vlak je v pražském depu od nedělního rána, kdy dorazil z Bohumína.

Tři lidé zemřeli

Nehodu ve Studénce nepřežili tři lidé, skoro 20 jich bylo zraněno. V Ostravě zůstávají hospitalizováni tři pacienti. Soud v pátek poslal do vazby polského řidiče kamionu, který vjel na přejezd, přestože už svítila červená světla. Padesátiletému muži hrozí za obecné ohrožení z nedbalosti tři až deset let vězení.

Ve vlaku cestovalo 150 lidí, zatím 12 lidí požádalo o náhradu škody. „Dvě žádosti jsou kvůli hmotné škodě, deset se týká újmy na zdraví či žádosti pozůstalých," uvedla Šubová.

České dráhy vyzývají všechny, kteří při srážce utrpěli zdravotní újmu nebo věcnou škodu, aby se co nejdříve obrátili na společnost. Své nároky na náhradu škody mají posílat právnímu odboru ČD na nábřeží L. Svobody 1222/12, 110 15 Praha 1 nebo na e-mail: gorner@gr.cd.cz.

ČD budou podle evropské legislativy vyplácet poškozeným zálohu odškodného, která bude v případě příbuzných obětí činit minimálně 21.000 eur (téměř 570.000 korun). U zraněných částka stanovena není, bude ale přiměřená. Dráhy následně budou peníze vymáhat na viníkovi nehody.