"Já jsem na pondělí už pozval na snídani Frank-Waltera Steinmeiera, přijedou všichni ministři Visegrádu a budeme ráno v devět hodin tady v Praze se bavit o tom, co je podle mě třeba připravit na summit," řekl Zaorálek v dnešním diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Večer na svém twitteru dodal, že účast na pražské schůzce potvrdil i šéf francouzské diplomacie Jean-Marc Ayrault.

V Bruselu se v úterý sejdou premiéři a prezidenti všech nynějších zemí Evropské unie, další den se koná neformální setkání lídrů EU už bez jejich britského kolegy Davida Camerona.

Český ministr chce premiérovi navrhnout držet zbytek Evropy pohromadě, nejít do žádných velkých integračních iniciativ a soustředit se na praktické věci, jako je nezaměstnanost, nerovnost v Evropě, zabránění dalších finančních krizí nebo otázka bezpečnosti.

Podle Zaorálka je ale potřeba se nyní bavit i o odpovědnosti, která je na straně Británie, ale také EU. "Evropská unie dostala do zubů a měli bychom si říci, proč jsme ten úder schytali a kdo za to nese odpovědnost," řekl v ČT. Odchod Británie přirovnal k amputaci ruky nebo nohy.

Předsedu Evropské komise Jean-Clauda Junckera ani někoho jiného nechtěl Zaorálek vyzývat k demisi, ale Junckera v současné době nevidí jako muže na svém místě. Podle europoslance Jana Zahradila (ODS), který se s Pavlem Teličkou (ANO) vedle Zaorálka učastnil debaty v ČT, je Juncker nevěrohodný. "Jestli bude dál reprezentovat Evropskou unii, tak to je antireklama na celou evropskou integraci," poznamenal Zahradil.