Demonstrace v Česku měly podle organizátorů zahájit sérii celoevropských shromáždění proti islámu. První promluvil předseda Úsvitu Miroslav Lidinský, který v Ostravě vyjádřil nesouhlas s vládní politikou. Prohlásil například, že kabinet Bohuslava Sobotky kolaboruje s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Ke kritice vlády se přidala i řada dalších řečníků, podle některých nezradil jen Sobotka, ale i předsedové ostatních vládních stran Andrej Babiš (ANO) či Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Projevům dominovala také kritika migrační politiky Evropské unie a obavy z uprchlíků. „Nepodporujeme rasismus ani násilí," prohlásil v Praze šéf britské Pegidy Tommy Robinson.

Z nejvýznamnějších tuzemských politiků se kritice vyhnul pouze prezident Miloš Zeman, který podle řečníků jako jediný hájí české zájmy. Zeman je známý vyhraněnými názory na uprchlickou krizi a islám.

Demonstranti vyzývali vládu k demisi

Lidé v metropoli zaplnili zhruba z poloviny náměstí Míru, kde se pražský protest odehrával. Někteří z nich mávali národními vlajkami a prapory, na kterých byly vyobrazeny přeškrtané mešity. Někteří účastníci demonstrace mají transparenty vyzývající k demisi vlády nebo nesouhlas s islámem. Podobná situace byla i v ostatních městech. Všechny čtyři demonstrace byly propojeny telemostem a účastníci na závěr zazpívali státní hymnu.

V Ostravě vystoupila Vitásková

V Ostravě se ve středu na demonstraci sešla přibližně stovka příznivců hnutí Úsvit a Bloku proti islamizaci. Na podiu vystoupila například společná kandidátka do Senátu a předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková. Uvedla, že je proti přijímání migrantů v Česku. „Nejsme schopni se postarat o naše seniory či handicapované. Neumíme integrovat Romy," řekla.

Na demonstrace dohlíželi policisté v uniformách i civilu. Někde byly nasazeny i antikonfliktní týmy. V Mostu z akce těsně před skončením odvezla jednoho člověka. „Akce se obešla bez narušení veřejného pořádku. Omezen na svobodě byl jeden člověk pro podezření z trestného činu, budeme od něj požadovat vysvětlení," řekla krajská policejní mluvčí Alena Bartošová. Podle pražské policejní mluvčí Ivety Martínkové se demonstrace v metropoli uskutečnila bez problémů a policisté nemuseli proti nikomu zasahovat.

Čtěte také: Vraťme se k evropským kulturním kořenům, vyzval prezident Zeman