Podle průzkumu žije samo 12 procent mužů a čtyři procenta žen. Nejčastěji jsou to lidé s vysokoškolským vzděláním ve věku od 25 do 34 let. Největší část přitom volí bydlení v podnájmu. „V poslední době pozorujeme nárůst počtu hypoték, které si pořizují jednotlivci. Většinou se jedná o jednopokojové či dvoupokojové byty," uvedla Dagmar Náhlíková z finanční skupiny.

Lidé, kteří nebydlí se stálým partnerem, bývají označováni jako mingles (married, but single). Společnou domácnost, kterou sdílí 67 procent respondentů průzkumu, pokládají za nudný stereotyp, který může být překážkou vztahu. Není výjimkou, že páry jsou sezdané a děti vychovávají odděleně.

Největší poměr lidí, kteří preferují bydlení bez partnera, je podle průzkumu v Pardubickém kraji, a to 21 procent. Vysoký podíl připadá rovněž na Jihočeský kraj, kde to je 17 procent. V Praze žije tímto způsobem každý desátý člověk.

Průzkum Fakta a trendy v bydlení provedla výzkumná agentura Data Collect. Sběr dat se uskutečnil on-line formou letos v červnu. V dotazníku odpovídalo 500 respondentů.