Ve čtyřech obvodech jsou mezi finalisty kandidáti STAN, Strany práv občanů, Starostů pro Liberecký kraj a Strany soukromníků. Žádný z kandidátů KSČM se do druhého volebního kola nedostal. Komunistům tak zůstane jediný senátor. Vyplývá to z výsledků, které dnes zveřejnil Český statistický úřad na webu volby.cz. Nejdéle se čekalo na potvrzení druhého finalisty v Praze 5.

Vládní koalice zatím nemá jisté, že si většinu v Senátu udrží. Kandidáti ČSSD, KDU-ČSL a ANO se střetnou jen v 11 obvodech. K většině by strany potřebovaly získat 14 senátorů.

Z 23 senátorů, kteří mandát obhajovali či ještě obhajují, se podařilo postoupit dvanácti. Patří mezi ně ministři Jiří Dienstbier a Marcel Chládek nebo předseda horní komory Milan Štěch a její místopředsedkyně Alena Gajdůšková (všichni ČSSD), stejně jako oba pražští senátoři za ODS Tomáš Kladívko a Zdeněk Schwarz. Úspěch zaznamenali například i ředitelka Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová, ředitel Juty Jiří Hlavatý (oba za ANO) nebo bývalá senátorka Jitka Seitlová (za SZ).

V poli poražených skončili ze senátorů bývalý středočeský hejtman Josef Řihák (ČSSD) nebo šéf vrchlabské nemocnice Vladimír Dryml (dříve ČSSD a SPO). Z nových uchazečů o senátorství se neprosadili mimo jiné exministr Martin Bursík (za TOP 09), bývalý šéf šumavského parku Jiří Mánek (ODS), kontrolorka Miloslava Pošvářová (za SZ), bývalý ředitel televize Nova Vladimír Železný či sexuoložka Laura Janáčková (za ANO), přestože byla nepřehlédnutelná díky masivní billboardové kampani v negližé.

Účast v senátních volbách v porovnání s předchozími průběžnými výsledky klesla na aktuálních 38,61 procenta.