„Potvrzuji 12 kusů zbraní. Nyní se provádí různé znalecké zkoumání z oboru genetiky a balistiky. Teprve až budou výsledky, tak zveřejníme, o jaký konkrétní druh zbraní šlo," řekl Červíček. Policejní mluvčí Andrea Zoulová sdělila, že konkrétní typ zajištěných zbraní policie neupřesňuje také z taktických důvodů. „V nejbližších dnech budou probíhat série výslechů osob, které měly co do činění s tou domácností i celým objektem. S taktických důvodů to (typ zajištěných zbraní) nelze specifikovat dříve, než budou tyto osoby vyslechnuty," upřesnila Zoulová.

Až dosud policie s ohledem na vyšetřování odmítala upřesnit počet zadržených zbraní. Vedení Prahy 6 s odvoláním na zdroje z vyšetřování v pátek uvedlo, že se na místě našlo 70 zbraní. Bývalý šéf generálního štábu Jiří Šedivý v rozhovoru pro server Aktuálně.cz v sobotu palestinské diplomaty vyzval, aby vysvětlili, k čemu jim zbrojní sklad v Praze sloužil. Tyto mediální spekulace prý policii podle Zoulové nenechávají chladnou.

Zbraně policie našla po středečním výbuchu trezoru v rezidenci palestinského velvyslance, který o pár hodin později vážným zraněním v nemocnici podlehl. Jeho tělo bude v pondělí letecky přepraveno na palestinské území. Česká policie vylučuje úmyslný trestný čin a explozi vyšetřuje jako usmrcení z nedbalosti, obdobný postoj zaujaly i palestinské ú­řady.

Diplomatická pošta se nekontroluje

Policie pokračuje podle své mluvčí Zoulové ve vyšetřování a zkoumá stopy zajištěné v objektu. S týmem vyšetřovatelů prý spolupracují například pyrotechnici a lidé z dalších útvarů, doplňují se také výslechy. U zbraní policie zjišťuje, jestli nebyly použity ke spáchaní nějakého trestného činu na území ČR, uvedla Zoulová. Policie podle ní zjišťuje, jak se zbraně do Česka dostaly.

Podle nejmenovaného experta se mohlo jednat například o legální či nelegální koupi v Česku, starý převod materiálu komunistických služeb či o dovoz, záleží na datu pořízení. Teoreticky mohly také přijít do Česka diplomatickou poštou, která se ze zákona nekontroluje.

V reakci na události městská část Praha Suchdol v pátek požádala ministerstvo zahraničí o přemístění palestinské ambasády mimo své území. Radním vadí, že diplomaté v budově budoucí ambasády přechovávali nelegálně držené zbraně a výbušniny. Ministerstvo zahraničí uvedlo, že obavy radnice sdílí.