Předpokládá, že do akce se zapojí přibližně 6000 lidí. Předávat se nebude jen světelný signál pomocí ohňů nebo světlic, ale do akce se zapojí také radioamatéři, kteří se pokusí navázat radiové spojení.

"Akce je především o hledání souznění s přírodou a oslavě jara. Ohně jsou symbolem toho, že do krajiny s jarem přichází světlo. Snad se nám podaří dostat alespoň část veřejnosti od televizí. Akce má bezesporu svůj spirituální náboj," uvedl Hela.

Keltský telegraf se uskuteční v ČR posedmé. Zahájen bude ze dvou míst v 19:30, tedy po setmění. Na Moravě zaplane jako první vatra na vrchu Velká Javořina nedaleko Uherského Hradišťě. Ve stejný čas zapálí oheň pořadatelé, kteří si říkají čerti, i na stanovišti Bílý kámen u Velkých Popovic ve středních Čechách.

Na každém z 250 stanovišť by měly být odpáleny také světlice. Potrvá asi 1,5 hodiny než signál doputuje na nejodlehlejší kopce.

Za příznivého počasí by obyvatelé jihovýchodní Moravy, středních a severních Čech mohli pozorovat vatry na dalších třech, pěti nebo šesti kopcích. V těchto částech republiky bude totiž ohňů nejvíce. Mapu stanovišť mají pořadatelé na webu.

"U větších měst je nutné počítat se světelným smogem. Právě proto využijeme světlice, popřípadě rádiové spojení," uvedl Hela.

K pořádání ohňů vybrali tzv. čerti většinou místa, která jsou významná z historického hlediska nebo jsou spjata s keltskou historií. Hela zdůraznil, že při akci je nutné dodržovat přísná bezpečnostní opatření.