"Kateřina Valachová udržovala dobrou politickou kulturu. Zachovala se statečně a zodpovědně." Poděkoval bývalé ministryni za její práci Sobotka. Oznámil také, že stát dá letos na podporu sportu šest miliard korun. 

Valachová odstoupila kvůli obvinění své náměstkyně pro sport Simony Kratochvílové, která je podezřelá z manipulací se sportovními dotacemi.

Sobotka dnes odešle prezidentovi ohlášenou demisi ministryně školství Kateřiny Valachové (oba ČSSD). Zároveň navrhne jejího nástupce ve funkci. Prezident Miloš Zeman naznačil, že s přijetím demise možná počká.

Ministryně školství se rozhodla rezignovat k 31. květnu, aby převzala politickou odpovědnost za kauzu, v níž figuruje její bývalá náměstkyně Simona Kratochvílová. Ta je podezřelá, že se domlouvala se šéfem fotbalového svazu Miroslavem Peltou na rozdělování investičních dotací. Svou rezignaci Valachová oznámila v době, kdy vládu odmítal opustit kvůli podezřením z obcházení daní či ovlivňování médií bývalý vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Bývalá ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová.
Lžete a zase lžete, pronesla Valachová a pak se rozplakala

Premiér se dnes setkal s Valachovou a Štechem a mluvili o prioritách pro nového ministra. Shodli se, že hlavním úkolem bude vyjednávání o rozpočtu, jehož návrh Valachová kritizovala. "Rozpočet nerespektuje, že máme větší počty děti v základních školách a že potřebujeme investice na vyšší kapacity základních škol. Tyhle dvě věci, na kterých jsme se kupodivu s ministerstvem financí v minulých dvou letech shodovali, v rozpočtu nejsou," řekla končící ministryně.

Sobotka, Valachová a Štech se také shodli, že nový ministr bude muset dořešit situaci kolem programů na podporu sportu. Štech vyloučil, že by jeho poradcem pro věci sportu měl být Karel Březina (ČSSD), který byl kvůli aféře s dotačními programy zadržen. Valachová dodala, že ministerstvo ukončilo spolupráci s Březinou po jeho zadržení.

Premiér rovněž označil za prioritu pro Štecha čerpání peněz z fondů Evropské unie.

Zatím není jasné, jak se k Sobotkovým návrhům postaví prezident. Ve čtvrtek uvedl, že se chce s Valachovou sejít a přemlouvat ji, aby si rezignaci rozmyslela, protože má podporu velké části odborné veřejnosti. Za jednu z variant Zeman označil možnost, že by nechal ministryni v demisi do konce funkčního období.

Andrej Babiš
Žalobu na Zemana kvůli Babišovi by podepsaly dvě třetiny senátorů

Valachová to nechtěla komentovat. "S panem prezidentem se určitě sejdu a uvidíme, co mi všechno sdělí," řekla. Termín schůzky podle ministryně zveřejní Pražský hrad.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na otázku, kdy se Zeman s Valachovou sejdou, napsal, že nevylučuje, že se tak stane v Brně. Dodal však, že o termínu zatím nemá přesnou informaci. Zeman zahajuje návštěvu Jihomoravského kraje v pondělí dopoledne, do Brna má ale jet už v neděli večer. Cestu po jižní Moravě ukončí ve středu odpoledne.

Premiér vyjádřil přesvědčení, že Zeman bude jeho návrhy respektovat. Podle něj není důvod situaci protahovat. "Nepokládám za účelné, abych při každém návrhu posílaném prezidentovi hartusil nebo vytahoval kompetenční žalobu. Neočekávám, že by prezident měl postupovat jinak, než jak předpokládá ústava," řekl.

Lubomír Zaorálek
Sobotka: Kandidátem ČSSD na Hrad by mohli být Zaorálek nebo Štěch