Ministryně vydržela ve funkci 13 měsíců. Delší dobu čelila kritice za neplnění legislativního plánu i za svou personální politiku. Demisi podala 10. února. Její stranický šéf Andrej Babiš i Pelikán uváděli, že Válková odchází na vlastní žádost. Ministryně ale později v médiích prohlásila, že rezignovala na přání hnutí ANO.

Novinářům se při bilancování svého působení na ministerstvu svěřila s tím, že ji odchod mrzí. Osobně chtěla být především při vzniku nového trestního řádu, důležité jsou pro ni také další práce na přípravě dlouhodobé strategie justice. V posledních dnech ve funkci se prý snažila dělat vše pro to, aby její nástupce Pelikán dostal všechno „na stříbrném podnose". „Neházím mu do toho vidle," podotkla. Společně se prý dohodli, že Pelikán bude kontinuálně pokračovat v započatých reformách.

Podpora prezidenta

Pětatřicetiletý Pelikán pracoval před loňským nástupem na ministerstvo spravedlnosti na Babišově ministerstvu financí. Po úterní schůzce s prezidentem Zemanem uvedl, že mu hlava státu vyjádřila podporu. Za prioritní úkoly v resortu spravedlnosti Pelikán pokládá nový zákon o státním zastupitelství, problematiku exekutorů či insolvencí a strategii justice.

Válková je třetí ministr, který opouští vládu Bohuslava Sobotky (ČSSD). I předchozí dvě výměny se týkaly hnutí ANO. Za Věru Jourovou, která se stala eurokomisařkou pro spravedlnost, nastoupila loni v říjnu na ministerstvo pro místní rozvoj Karla Šlechtová. V listopadu pak nabídl svou demisi ministr dopravy Antonín Prachař, jejž od prosince nahradil Dan Ťok.