"Mohu potvrdit, že ministryně spravedlnosti Helena Válková rozhodla včera (v pondělí) o odvolání náměstka pro ekonomický úsek Pavla Kasíka. Změna na pozici náměstka nastane na přelomu roku," napsal na dotaz ČTK ředitel tiskového odboru Miroslav Konvalina. Další podrobnosti neuvedl.

Kasík nechtěl zprávu o odvoláni komentovat, odkázal se na loajalitu ke svému zaměstnavateli. Válková ho odvolala na základě tlaků z hnutí ANO i od některých představitelů justice.

Nestraník a vystudovaný architekt Kasík z úřadu odchází už potřetí. Poprvé přišel na ministerstvo spravedlnosti v roce 2008 za Jiřího Pospíšila (ODS). Nejprve pracoval jako ředitel investiční sekce a poté jako náměstek pro ekonomiku. Z úřadu nakrátko odešel za působení ministryně Daniely Kovářové, v červenci 2010 se pak společně s Pospíšilem vrátil. Pospíšilův nástupce Pavel Blažek (ODS) ho odvolal, Kasíka ale na ministerstvo loni znovu povolala Marie Benešová (ČSSD).

Z původní sestavy náměstků, se kterou Válková počátkem roku na ministerstvu začínala, zbude v úřadu po Kasíkově odchodu pouze náměstek pro mezinárodní a ústavněprávní úsek Petr Jäger.