Čtyři z odsouzených musí navíc na pokutách zaplatit celkem sto tisíc korun.

Ve středu to potvrdila mluvčí Městského soudu v Brně Gabriela Stočková. „Soud 7. května uznal tři obžalované vinnými z podněcování k nenávisti vůči skupině. Jednoho potrestal za hanobení národa, etnické skupiny, rasy a přesvědčení a další za podporu a propagaci hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Rozhodnutí však ještě není pravomocné,“ upozornila Stočková.

Předseda strany Tomáš Vandas od soudu odešel s podmíněným čtyřměsíčním trestem a pětadvacetiti­sícovou pokutou. „Soudu se nelíbilo, že ve svém projevu mluvil o „ničivé imigrantské vlně tsunami“ a jeho vyhodnocení situace na sídlišti Janov,“ řekl mluvčí Dělnické strany sociální spravedlnosti Marin Zbela.

Stejný trest jako Vandas dostal také Michal Glas. „Čtyřměsíční podmínku dostal i bývalý místopředseda Dělnické strany Petr Kotáb, kvůli parafrázi písničky Michaela Kocába „Romům, těm je v Čechách hej, Češi jim všechno zaplatěj“. Navíc dostal pokutu dvacet tisíc korun,“ uvedl Zbela.

Vandas: Rozhodnutí soudu je politické

Nejvyšší trest si odnesl Jiří Štěpánek, který ve svém projevu napadl Vietnamce a Romy. Soud mu za to vyměřil podmíněný osmiměsíční trest a navíc musí zaplatit třicet tisíc korun. Se sedmiměsíčním podmíněným trestem pak od soudu odešli Zbela a Michaela Dupová.

Podle Vandase je rozhodnutí soudu politické. „Nápadně to připomíná komunistický režim na konci osmdesátých let. Křeč a zmar. To jsou průvodní znaky dnešní elity. Soudní represi vůči naší opoziční straně a jejím představitelům můžeme hodnotit jako ocenění naší politické práce,“ podotkl Vandas.