Odsouzení se budou muset na štědrovečerní večeři obejít bez tradičního kapra. Důvody jsou hlavně bezpečnostní. Vedení věznice se tím snaží předejít riziku, že by některému vězni uvízla kost v krku a musel by k lékaři.

„Na Štědrý den budou mít odsouzení k snídani půlku vánočky s máslem, kakao a jablko. K obědu bude zelná polévka s bramborem, čočka na kyselo a vařené vejce. Místo kapra bude k večeři vepřový řízek s bramborovým salátem," popsala „sváteční menu" za zdmi žaláře mluvčí mírovské věznice Kamila Válková.

U svých blízkých budou moci strávit Vánoce jen tři z více než tří set šedesáti nedobrovolných obyvatel hradu. Přerušení výkonu trestu je nejvyšší formou odměny, kterou může vězeň získat. Musí si ji ale zasloužit vzorným chováním a plněním svých povinností.

„Všichni tři odsouzení, kterým ředitel věznice udělil přerušení výkonu trestu, spadají do nejmírnější kategorie dozoru," upřesnila Kamila Válková. Vězňů zařazených do kategorie se zvýšenou ostrahou, kterých je na Mírově nejvíce, se přerušení trestu netýká.

Balíčky od příbuzných

Přerušení trestu navrhuje vychovatel a rozhoduje o něm komise na základě celé řady kritérií. Přihlíží například k délce trestu, k šanci na podmíněné propuštění, rodinnému zázemí nebo zločinu, za nějž byl vězeň odsouzen. Konečné slovo má vždy ředitel.

Část odsouzených se těší alespoň na balíčky, které jim pošlou jejich příbuzní. „Podle zákona mohou dostávat balíčky dvakrát ročně. Zpravidla je to na narozeniny a právě na Vánoce. Před Vánocemi jich přibývá," doplnila mluvčí věznice.

Sváteční dny vězňům zpestří řada turnajů a dalších aktivit. Soupeřit se bude například v šipkách, stolním tenisu, silovém trojboji, šachách, ale i ve vědomostním kvízu. Chybět nebude kondiční cvičení, dokumentární kroužek nebo kurz angličtiny či italštiny. Na Štěpána dopoledne pak mohou zájemci navštívit mši svatou v kapli věznice.

Běžný bude na Mírově i přelom starého a nového roku. Silvestrovský oběd obstará hovězí polévka s hráškem, smažené rybí filé a bramborová kaše. Na večeři bude vepřový guláš s knedlíkem.

Svůj trest si v současnosti na Mírově odpykává 362 odsouzených. Nejvíce z nich – dvě stě sedmdesát devět –je zařazeno do nejpřísnější kategorie se zvýšenou ostrahou, kam spadají i doživotní tresty. Zbývajících třiaosmdesát vězňů je v mírnějších kategoriích s ostrahou a s dozorem. Mezi odsouzenými je i sedmadvacet cizinců.