Premiér v demisi v červenci kritizoval svého předchůdce Petra Nečase za příliš velkorysé odměny. Vláda pod vedením tehdejšího předsedy ODS na odměnách vyplatila 243 milionů korun.

Nejčastějším zdůvodněním letošních vánočních odměn pro úředníky je úspěšné splnění mimořádného úkolu. Podle Rusnoka navíc tyto finance kompenzují nízké platy ve státní správě. „Na jednu stranu lidé v těchto velmi exponovaných pozicích, to mohu potvrdit například na financích, opravdu musí makat. Když to srovnám s příjmy v komerčním sektoru, tak jejich základní platy jsou směšné," řekl Radiožurnálu premiér.

Za oprávněné považuje bonusy i ministr financí Fischer, který jednomu ze svých náměstků vyplatil prémii 310.000 korun. Úředníci prý museli podstoupit vysokou odbornou zátěž, protože připravovali rozpočet a navíc se podíleli na změně daňové legislativy.

„Podívejte se na ty jejich základní platy ve srovnání třeba s podnikatelskou sférou, dva roky se úředníkům platy nezvyšovaly, možná ještě déle," řekl Fischer novinářům ve Sněmovně na jednání rozpočtového výboru. „Odměny jsou normální motivační nástroj," podotkl s tím, že on sám to ve svém resortu nevidí jako plýtvání. Svým podřízeným z vrcholového vedení ministerstva a nejbližším spolupracovníkům rozdal pět procent z celkového objemu nyní vyplácených odměn, tedy asi dva miliony korun. „Já si myslím, že aspoň u sebe – já jsem vždy zvyklý mluvit za sebe – že těm lidem, kterým jsem ty odměny dal a v té výši, ve které jsem jim to dal a v těch rozdílech, odlišnostech, ve kterých jsem jim ty odměny vyplatil, tak že si za tím můžu stát," dodal.

Nejnižší odměny dostali úředníci ministerstva dopravy, kde byly celkem vyplaceny necelé dva miliony korun, což představuje průměrně zhruba 6200 Kč na úředníka. Pod hranicí 10.000 korun se průměrný bonus pohyboval ještě na ministerstvech obrany, školství a vnitra.