Sobotka dnes v doprovodu stranických kolegů, poslance Antonína Sedi i krajského radního a zastupitele Uherského Brodu Ladislava Kryštofa, položil k pietnímu místu u restaurace kytici a svíčku a věnoval obětem tichou vzpomínku. Pocity prý měl úplně stejné, jako má každý, kdo na místo tragédie dorazí. „Byla to velká tragédie a je strašná škoda lidských životů, které byly úplně zbytečně tady v Uherském Brodě zmařeny," řekl novinářům Sobotka.

Vláda se podle něj sejde ve středu po tragédii poprvé, proto zatím žádné opatření nepřijala. Sobotka také uvedl, že nepřerušil návštěvu v Jižní Koreji, neboť by to znamenalo kvůli domluvenému setkání s korejskou prezidentkou určitý diplomatický problém a obětem střelby by již stejně nepomohl. „Kdybych mohl těm lidem život vrátit, odjel bych z Koreje okamžitě," dodal Sobotka.

Na dotazy ohledně postupu policie odpovědět s odkazem na prověřování odmítl. Policejní prezident uvedl, že první výsledky by měly být známy v tomto týdnu. Ministr vnitra ale podle Sobotky musí prověřit dostupnost a akceschopnost útvarů rychlého nasazení. „To neznamená, že by měly být zřízeny ve všech 14 krajích, kde je policejní ředitelství, ale měly by být rozmístěny po republice rovnoměrně," doplnil premiér.

Prověrka pravidel

S Chovancem se také dohodl, že ministr vnitra připraví určitou prověrku pravidel, na jejichž základě jsou v České republice přidělovány a také odnímány povolení k legální držbě zbraně.

Třiašedesátiletý muž zastřelil minulý týden v úterý v restauraci sedm mužů a jednu ženu ve věku 27 až 66 let, k nimž zřejmě neměl žádný bližší vztah. Jedna žena byla při střelbě zraněna. Jeden z hostů přežil masakr schovaný na toaletách restaurace. Druhým východem uniklo z restaurace osm lidí včetně provozovatele podniku. Podle médií další tři lidé utekli předním východem, když jeden z nich židlí na chvíli zneškodnil pachatele.

Policisté znají předběžné výsledky pitev, takže všech osm obětí střelby i střelec mohou být pohřbeni. Dnes odpoledne se uskuteční první z těchto rozloučení, pohřbena bude zavražděná žena. Rodina útočníka vyjádřila soustrast pozůstalým a uvedla, že se už léta se střelcem nestýkala. Střelba vyvolala diskusi o změnách v udělování zbrojních průkazů.