Připomněl, že je nové volební období a ve Sněmovně je více než 120 nových poslanců. "Doufám, že některé alkoholové excesy jsou již minulostí. Navíc samotný zákaz konzumaci nezamezil, což jsme byli několikrát také svědky," napsal.

Své rozhodnutí Vondráček zdůvodnil také společenskými akcemi, které se v dolní komoře konají. "Já jako předseda Sněmovny jsem vždy musel povolit výjimku, aby si například výbor na nějakém slavnostním zasedání mohl dát přípitek. Do Sněmovny také přichází celá řada hostů, na které se zákaz vztahoval také," uvedl.

Vondráček doufá v to, že poslanci jsou dospělí lidé a vědí, že se v práci alkohol nepije. "Jestliže při řízení schůze zjistím, že je někdo pod vlivem alkoholu, a potvrdím si, že konzumoval v restauraci, zákaz znovu okamžitě zavedu. Řekněme tedy, že všichni jsou v podmínce," dodal.

Zákaz zavedl v minulém volebním období Vondráčkův předchůdce Jan Hamáček (ČSSD). Platil od 7. března 2014. O restrikci prodeje alkoholu v prostorách Sněmovny tehdy usilovala zejména místopředsedkyně dolní komory Jaroslava Pokorná Jermanová z hnutí ANO. Vondráček ji později v této funkci nahradil potom, co se stala středočeskou hejtmankou.

Hamáčkovo rozhodnutí stanovilo, že ve sněmovních jednacích dnech je ve všech gastronomických a klubových zařízeních dolní komory zakázáno podávat alkoholické nápoje od počátku otevírací doby do skončení jednacího dne. Při ostatních akcích bylo možné podávat alkohol jen se souhlasem předsedy Sněmovny nebo kancléře. Zákaz přispěl ke snížení tržeb ve sněmovních restauracích.

Vteřiny dne 23. ledna 2018
Námluvy ANO a KSČM, 27 let za kokain a revolta europoslanců ANO: Vteřiny dne

Sněmovní pamětníci říkají, že případy opilých poslanců jsou spíše ojedinělé. K nejznámějším patří ten z roku 2003, kdy tehdejší poslanec ODS Petr Kott nemohl kvůli údajné opilosti hlasovat. Tehdejší šéf Sněmovny, nynější poslanec ČSSD Lubomír Zaorálek, potom zakázal prodej alkoholu v bufetu blízko jednacího sálu. O čtyři roky dřív usvědčila někdejšího poslance ČSSD Radima Turka při jeho odpovědi na dotaz České televize chůze i mluva.

Údajné opilectví se v minulosti stalo dvakrát předmětem přestřelky mezi bývalým poslancem ČSSD Davidem Rathem a nynějším předsedou poslanců TOP 09 Miroslavem Kalouskem. Jednou Rath na Kalouskovu adresu řekl, že chodí "čerpat další inspiraci nejspíš do některé z místních náleven", podruhé o něm prohlásil, že "pravděpodobně není úplně ve střízlivém stavu."

"Jsem ochoten připustit, v rámci pokory parlamentní diskuse, že já se občas opiji a vy se chováte jako debil. Rozdíl mezi námi je v tom, že já jsem schopen se z toho do druhého dne vyspat," reagoval na první z invektiv Kalousek. Podruhé Ratha pohnal před mandátový a imunitní výbor, který mu udělil pokutu.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek (vpravo), místopředseda strany Jan Bartošek (vlevo) a předseda lidoveckého poslaneckého klubu Jiří Mihola.
Zavřené prodejny o všech svátcích? Lidovci navrhují zákaz rozšířit