Advokát Pacovský je strýcem soudce Roberta Pacovského, který rozhodoval v kauze, v níž byl Rath obviněn z braní úplatků za ovlivňování zakázek Středočeského kraje. Rathovi soud nepravomocně uložil 8,5 roku vězení, rozsudek později zrušil odvolací soud. Krajský soud se bude kauzou opětovně zabývat v říjnu.

Rath v květnu 2015 u soudu tvrdil, že vypověděl plnou moc svým předchozím právníkům Adamu Černému a Romanu Jelínkovi a že se s Pacovským sešel a podepsal s ním plnou moc o zastupování. Pacovský ale v den jednání zaslal Krajskému soudu v Praze e-mail, kde uvedl, že plnou moc Rathovi obratem vypověděl.

Pacovský poté do několika médií uvedl, že ho Rath a jeho právníci obelhali. Dnes řekl, že hodnotil sebe, své jednání a své úvahy. Navíc prý reagoval na Rathovo tvrzení, že se jedná o "spiknutí rodiny Pacovských".

Miloš Zeman a Vladimír Putin
Putin pozval Zemana do Soči. Ten přijede, cítí se poctěn

Pacovský uvedl, že se domníval, že má Ratha zastupovat v druhé větvi kauzy, kterou soud vrátil letos v lednu policii k došetření. Případ měl kvůli rozdělení přidělenou novou spisovou značku. Pacovský řekl, že by šlo o jedinou možnou legální cestu, jak by se Rath mohl u projednávání této části kauzy vyhnout tomu, aby mu byl jako soudce znovu přidělen Robert Pacovský.

Ten samý den večer se s Rathem i jeho právníky sešel znovu, až na této schůzce prý zjistil, že jde o první větev kauzy, kde měly být předneseny závěrečné návrhy. "Řekli mi, že mám v pondělí přednést závěrečnou řeč," uvedl dnes advokát. Když oponoval, že v pondělí bude odlétat na služební cestu, Rathovi zástupci mu prý řekli, že závěrečná řeč je sepsaná a může ji soudu jen odevzdat. "To jsem odmítl," řekl Pacovský. Výpověď plné moci napsal druhý den.

Sněmovna. Ilustrační foto.
Sněmovna bude mít na odchodné kolem 50 milionů korun

Podle Ratha se Pacovský sám nabídl, že jeho zastoupení v kauze převezme. Prý mu tvrdil, že jeho synovec v kauze nesoudí objektivně a že je schopen s tím něco udělat. Trval ale na tom, že Rath vypoví plnou moc svým tehdejším obhájcům Černému a Jelínkovi. Večerní schůzka se podle Ratha uskutečnila proto, že Jelínek s vypovězením nesouhlasil.

Atmosféra u dnešního jednání byla napjatá. Podle Ratha měl Pacovský uznat svou chybu. "Doktor Pacovský měl dvě možnosti, buď říct: Ano, beru to na sebe, omlouvám se. Jako správný chlap. Nebo být za blbce. Vydal se cestou, že je takový popletený dobrák," řekl Rath. "Věřím, že se mi pan žalobce za své výroky, tak jak sám požaduje po jiných, omluví," odpověděl Pacovský.

Po výsleších soud jednání odročil, aby si právní zástupci obou stran mohli připravit závěrečné návrhy. Rozhodnutí vynese 15. listopadu.