Vyplývá to ze zprávy, kterou hygienici zveřejnili na svých webových stránkách. Středočeští hygienici vycházejí z údajů od 25 různých K center, která narkomanům pomáhají. Nejvíce problémů s drogami je v tomto ohledu na Kolínsku.

Přepočteno na 100.000 obyvatel bylo ve Středočeském kraji od ledna do června přes 13 nových případů, celostátní průměr byl přes 23. „Z územních pracovišť Středočeského kraje hlásí nejvíce nových případů Kolín – 66,2 na 100.000 obyvatel,“ uvedla vedoucí protiepidemického odboru středočeských hygieniků Markéta Korcinová. Na druhém místě je z tohoto pohledu Praha – západ a na třetím Benešov.

Kolín překročil celorepublikový průměr

Nejvíce problémů s drogami má právě okres Kolín, dokládá to také počet léčených z jednotlivých okresů. Nejvyšší počet klientů, kteří se léčí ze závislosti na drogách, je právě na Kolínsku. Je to zhruba 380 lidí na 100.000 obyvatel. Celokrajský průměr Kolín překročil téměř sedmkrát. Celostátní průměr byl 55 na 100.000 obyvatel. Od ledna do června se léčilo v celých středních Čechách 759 lidí.

Narkomané, které registrují kontaktní centra pro drogově závislé, nejčastěji užívají drogy injekčně, a to v 70 procentech případů. S tím souvisí poměrně vysoký počet narkomanů nemocných infekční hepatitidou.

Mezi Středočechy je podle odhadů ve skutečnosti až 30.000 lidí, kteří berou drogy buď pravidelně nebo alespoň občas.